Nieuws

Starterslening biedt ruimere hypotheek

Tot 20% aanvullende financiering voor starters

woensdag 11 september 2013
Starterslening biedt ruimere hypotheek

Marcel en Lydia willen een huis kopen. Na enkele berekeningen blijkt hun inkomen helaas niet voldoende voor het sluiten van de benodigde hypotheek. Einde van de verhuiswens van Marcel en Lydia? Dat hoeft niet direct. Als starters kunnen ze aanspraak maken op een starterslening. Hierbij lenen ze tegen gunstige voorwaarden het gedeelte dat ze zelf niet kunnen financieren. De maatregel is niet alleen bij starters populair.  Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ziet het uitbreiden van de regel als goed werkende smeerolie van de woningmarkt. 

Eerder dit jaar stelde de overheid al meer geld beschikbaar, zodat starters in 2013 50 miljoen euro kunnen lenen. Goed voor circa 11.000 startersleningen. Het EIB spoort het kabinet aan de regeling verder te verruimen. Het instituut is enthousiast omdat de starterslening aantoonbaar meer nieuwbouw tot gevolg heeft. Ook de overheid profiteert van meer werkgelegenheid in de bouw en een betere doorstroming op de woningmarkt. Dit tegen betrekkelijk lage kosten.

Hoe werkt het voor jou als starter?
Bij de starterslening leen je het gedeelte dat je zelf niet gefinancierd krijgt. Het voordeel is dat je de eerste drie jaar geen rente of aflossing over de starterslening betaalt. De lening wordt als een tweede hypotheek afgesloten, heeft een rentevaste periode van 15 jaar en is loopt maximaal 30 jaar. Na de eerste drie jaar is het de bedoeling dat je rente betaalt en het bedrag aflost in de resterende jaren. Mocht dit alsnog een probleem zijn, dan is het mogelijk een herbeoordeling aan te vragen. In dat geval wordt bekeken of en zo ja hoe de maandelijkse lasten wél te dragen zijn.

256 gemeenten doen mee
Op dit moment bieden 256 gemeenten een starterslening aan. Om het niet al te makkelijk te maken, hanteert iedere gemeente eigen voorwaarden. Niet altijd zijn deze regels even flexibel, zo kan het zijn dat alleen huidige inwoners van een stad op de regeling aanspraak op mogen doen. De gemeente bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is dat je als starterslening kunt krijgen. Wel is er een maximum vastgesteld. Zo mag de starterslening maximaal 20 procent bedragen van het aankoopbedrag, inclusief bijkomende kosten voor onder andere de makelaar en notaris. Op een totaalbedrag van € 150.000 kan je volgens de regels dus tot € 30.000 lenen. De koopmogelijkheden voor starters worden zo flink verruimd.
 
Hoe aan te vragen?
Het aanvragen van de starterslening doe je bij de gemeente. Die bepaalt vervolgens of je in aanmerking komt. Na het invullen van papierwerk neemt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) de aanvraag over. Deze instantie zorgt voor de daadwerkelijke toewijzing van de starterslening. De volgende stap is het aanvragen van een hypotheek bij de bank, voor het overige deel van de aankoopkosten.

Zijn er kosten aan verbonden?
SVn brengt eenmalig 1,5 procent in rekening over het de hoogte van de starterslening. Kosten die je er zo uit hebt, omdat je de eerste drie jaar geen rente betaalt. Verder is het handig om vooraf bij je notaris te informeren of er voor de starterslening aanvullende kosten in rekening gebracht worden. Die ziet de starterslening namelijk als een extra hypotheek.

Bij het aanvragen van de starterslening geldt: op is op. Wanneer een gemeente geen startersbudget meer heeft, gaat de kraan dicht. Wil je weten wat de exacte hypotheekmogelijkheden voor jou als starter zijn? Meer informatie is op te vragen via de onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie