Nieuws

Starters trappelen bij de makelaars

Herfst 2013: het wordt lente!

vrijdag 27 september 2013
Starters trappelen bij de makelaars

Nu Nederland langzaam wegzakt in de afgevallen bladeren, regen en wind van de herfst, wordt het elders juist lente. En wel op de huizenmarkt. Het ontluikende leven dat eigenlijk het voorjaar kenmerkt, wordt nu in september steeds meer zichtbaar: de starters op de woningmarkt zien het weer zitten. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau van de ING, dat elk kwartaal de stemming onder woningbezitters en starters peilt. Het percentage beginnende huizenkopers dat het nu een gunstig moment vindt om een huis aan te schaffen, was nog niet zo hoog sinds de bankiers begonnen met meten in 2006: ongeveer 80 procent.

Het goede sentiment onder potentiële kopers en woningbezitters past in een trend. Het CBS liet onlangs zien dat de huizenprijzen in Nederland aan het stabiliseren zijn. Een goed verstaander weet dat 'stabiliseren' niet per se veel betekent. Jarenlang was 'stabilisatie' een prijsdaling die iets minder hevig is in vergelijking met de meting in de periode ervoor. Inmiddels lijkt dat om te slaan. Het Kadaster, dat zich op andere gegevens baseert dan het CBS, noteerde voor de tweede maand op rij zelfs een lichte stijging in de huizenprijzen.

De carrousel komt in beweging
Nog belangrijker dan de gemiddelde prijsstijging: ook het aantal verkopen neemt weer toe. In augustus 2013 telde men zelfs 19 procent meer verkochte huizen dan dezelfde maand in 2012. Dat zijn cijfers die het sentiment onderbouwen. Beschikken we over politici die zich wapperend met deze rapportcijfers op de borst mogen slaan? Waarschijnlijk niet. Vorige week concludeerde Wegwijs al dat de relatieve voorspoed niet is toe te schrijven aan maatregelen, maar dat het hier gaat om herstel op eigen kracht. Huizen zijn wat conjunctuur betreft niet veel anders dan auto's, keukens of witgoed.

In tijden van crisis houden we de hand op knip. Grote uitgaven worden massaal uitgesteld, terwijl we afwachten of we onze baan kunnen houden en of de overheid ons niet financieel in de houdgreep neemt. Maar vroeg of laat gaan er dingen stuk. De auto moet vervangen worden, de koelkast lekt, of gezinsplanning noopt tot verhuizen. Daar is geen prikkel van buitenaf voor nodig. Een jong gezin verhuist in de eerste plaats omdat het moet, niet omdat stenen zo'n verstandige belegging zijn. Er is nu eenmaal een omvangrijke groep mensen die hun eerste koopwoning lang hebben uitgesteld. Die komen nu op als krokussen uit de ontdooide bodem.

Wie een huis te koop heeft staan en wil profiteren van de groep starters op huizenjacht, doet er goed aan om te kijken of er in huis iets te klussen valt. Volgens de ING is bijna 70 procent van de starters namelijk op zoek naar een bestaande woning waar niet meer veel aan gedaan hoeft te worden. Slechts 14 procent is bereid om een aangeschafte woning direct te verbouwen. Opvallend is dat slechts één op de tien starters op zoek is naar een nieuwbouwwoning. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie