Nieuws

Specialist gaat het meest in de fout

Bewuste patiënt houdt vinger aan de pols

maandag 30 september 2013
Specialist gaat het meest in de fout

Nederlanders weten steeds beter wat zorg kost. Of eigenlijk moet je het andersom stellen: Nederlanders weten steeds beter wat zorg niét kost. Sinds het eigen risico tot substantiële hoogtes gestegen is, krijgen mensen meer dan ooit tevoren inzicht in de financiën achter hun ziekenhuisbezoek. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kreeg daarom in 2013 uitzonderlijk veel meldingen binnen over veel te hoge kosten voor simpele behandelingen; een dubieus fenomeen dat upcoding genoemd wordt. De NZa gebruikt deze meldingen ook volgend jaar om te kijken welke zorginstellingen, behandelingen of beroepsgroepen volgend jaar extra gecontroleerd moeten worden.

In heel 2012 ontving de toezichthouder 1.058 meldingen van ontevreden patiënten. Dat aantal reacties werd in 2013 al in juni overtroffen. De teller stond na een half jaar op 1.177 meldingen, de meerderheid van deze meldingen gaat om kosten die niet in verhouding staan tot de behandeling.

Op basis van waar in 2012 het meest over geklaagd werd, richtte de NZa haar vizier in 2013 vooral op de absolute grootverdieners in de zorg: de medisch specialisten. Uit de conclusie die de toezichthouder trekt in haar rapportage, blijkt dat men in deze beroepsgroep zelfs na waarschuwingen stoïcijns doorging met foutieve declaraties: "Partijen zagen de ernst en de aard van de signalen onvoldoende in, ondanks dat de NZa eind 2011 al een boete had opgelegd aan een ziekenhuis voor dergelijke praktijken." Het ziekenhuis waar de NZa over spreekt is de Winschotense vestiging van de Ommelander Ziekenhuis Groep, waar korte bezoekjes van patiënten gedeclareerd werden als hele ligdagen.

4 miljard onterecht ingediend
De NZa houdt niet alleen zelf de vinger aan de pols, maar verplicht ook zorgverzekeraars om streng te letten op de ziekenhuisrekeningen die ze binnen krijgen. Vorig jaar werd door die alertheid voor 6 miljoen euro aan valse declaraties onderschept. In andere gevallen bleek de behandeling wel te hebben plaatsgevonden, maar was enkel de nota veel te hoog. Of dat werkelijk fraude is, kun je niet met zekerheid zeggen, maar het leverde wel een besparing op van 9,5 miljoen euro. Die 15,5 miljoen euro klinkt misschien veel, maar het is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. De Maastrichtse hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot schatte in mei dat er jaarlijks voor ongeveer 4 miljard euro teveel wordt gedeclareerd in de zorg.

Als er werkelijk miljarden teveel gedeclareerd worden, betekent dat in theorie een enorme besparing mogelijk is. Omgerekend zo'n 300 euro per Nederlander. De oplettendheid die volgde uit de verhoging van het eigen risico, zou zo gek genoeg kunnen zorgen voor het herstel van het lagere eigen risico. Eind dit jaar beoordeelt de NZa opnieuw de zorginstellingen die het in 2013 onderzocht, waarbij ze nu al aangeeft dat sancties zeker niet uitgesloten zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie