Nieuws

Spaarrente eindelijk stabiel

Exotisch is passé

maandag 9 september 2013
Spaarrente eindelijk stabiel

In heel augustus hebben slechts vier banken de spaarrente verlaagd, gevolgd door één verlaging tot nu toe in september. Goed nieuws voor spaarders, die lange tijd de ene na de andere verlaging te verduren kregen. Opvallend is dat spaarders al enige tijd het best af zijn bij de meer 'gevestigde' aanbieders. De spaarrente bij van oorsprong buitenlandse banken blijft achter. Jammer, want juist deze banken wakkerden voorheen de concurrentie aan, met stijgende spaarrentes tot gevolg.

Op dit moment is 1,95% de hoogst haalbare spaarrente, deze wordt aangeboden door Nationale Nederlanden en Centraal Beheer. Nationale Nederlanden is qua spaarrekeningen onlangs samengegaan met Westland Utrecht Bank. Beide organisaties zijn onderdeel van moedermaatschappij ING.

Exotisch is passé
De Yapi Kredi Bank, Anadolubank , GarantiBank en Credit Europe Bank zijn allen banken waarvan de oorsprong in Turkije ligt. Tot een jaar geleden waren deze banken, die een Nederlandse vestiging hebben, steevast te vinden in de top van de spaarrentelijsten. Ook bijvoorbeeld de uit Rusland afkomstige AT Bank maakte het de Nederlandse aanbieders lastig. Toen de crisis in Europa losbarstte, deden de buitenlandse prijsvechters echter een stapje terug.

Vermijden van risico's
Dat de buitenlandse aanbieders niet meer de hoogste rente bieden, heeft alles te maken met het vermijden van risico's. Onder normale marktomstandigheden kunnen ze in Nederland relatief voordelig geld aantrekken bij spaarders, om dit vervolgens in het moederland tegen een fors hogere rente uit te lenen aan bedrijven en consumenten. Een lucratief verdienmodel.  Echter, de marktomstandigheden zijn niet 'normaal'. De kans dat een onderneming of particulier zijn lening niet kan terugbetalen is sinds de crisis groter geworden. Banken hanteren om die reden striktere regels bij het verstrekken van leningen. Gevolg, er wordt minder uitgeleend en jouw spaargeld is minder interessant voor de bank. Daarnaast moeten banken aan strengere regels voldoen. Een voorbeeld is dat ze meer geld moeten aanhouden als buffer, wat ten koste gaat van de spaarrente.

Stabilisatie spaarrente
Dat de spaarrente in een rustiger vaarwater komt, heeft vooral te maken met de rente die banken aan elkaar vragen bij leningen. Als deze rente (Euribor) laag is, dan heeft het voor banken minder zin om veel meer te betalen aan spaarders. Bijvoorbeeld Leaseplan Bank baseert haar spaarrente op de bankleningen met een looptijd van één maand. Aan het verloop hiervan is te zien waar de stabilisatie van de spaarrente vandaan komt.

Rente die banken vragen wanneer ze voor de periode van één maand geld aan elkaar uitlenen

De volgende stap is van stabiliteit naar een stijgende spaarrente. Dit is op korte termijn nog niet de verwachting, gelet op de huidige marktomstandigheden. Als spaarder doe je er ook in deze stabiliserende markt goed aan te kijken waar je jouw spaargeld onderbrengt. Zo verstrekken ABN Amro en Rabobank 1,3 procent, ING zit daar met 1,25 procent nog onder. Beduidend minder dan de 1,95 bij Westland Utrecht, het dochterbedrijf van hetzelfde ING. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie