Nieuws

Reisbureau failliet, en dan...

Krijg jij je aanbetaling terug?

donderdag 26 september 2013
Reisbureau failliet, en dan...

Touroperator Oad, een van de grootste reisorganisaties van ons land, maakte begin deze week bekend een faillissement aan te vragen. Er wordt zachtjes gesproken over een mogelijke overname of doorstart, maar voorlopig hebben de ruim 7.000 klanten die nú op vakantie zijn daar niets aan. Wat gebeurt er met de rest van hun vakantie? En wanneer is een aanbetaling veilig? 

In dit geval kan Oad haar verplichtingen niet langer voldoen. Dat betekent automatisch dat er officieel geen reizigers meer door Oad vervoerd mogen worden. Toch kunnen de 7.000 mensen die op dit moment via deze organisatie op pad zijn, hun vakantie gewoon afmaken. Voor dit soort situaties is Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) in het leven geroepen: wanneer een bij hen aangesloten reisbureau omvalt, zorgt de stichting ervoor dat gedupeerde vakantiegangers op een juiste manier gecompenseerd worden. In dit geval garandeert de stichting de rest van het verblijf en de terugreis.

Voor de mensen die op korte termijn via Oad zouden vertrekken, is de situatie lastiger. De komende dagen wordt per dag bekeken welke reizen wel of niet doorgaan: sommige vluchten, busreizen en overnachtingen worden overgenomen door andere aanbieders, sommige reizigers wordt aangeraden zich tot SGR te wenden. Vervelend, die onzekerheid. Gelukkig is wél zeker dat je je geld terugkrijgt wanneer de reis niet door kan gaan.

Hoe werkt de garantieregeling?
Is je reisorganisatie niet in staat je vakantie naar behoren uit te voeren, dan zal SGR je betaalde reissom of aanbetaling vergoeden. In uitzonderingsgevallen zal de uitkering in natura plaatsvinden: je krijgt dan een vervangende reis aangeboden, gelijkwaardig aan wat je zelf geboekt hebt. Ben je al onderweg, dan is dit vanzelfsprekend de enige optie. SGR neemt dan de rest van het verblijf en de terugreis voor haar rekening.

Deze garantie is alleen van kracht wanneer de reisorganisatie bij SGR is aangesloten. Dat geldt voor de meeste bedrijven in de reiswereld, ook voor de online aanbieders. Maar een controle kan geen kwaad: op de website kun je bekijken of jouw (online) reisbureau bekend is.

Maar let op...
De SGR-regeling vergoedt alleen de kosten voor de reis zelf: wat je geboekt hebt bij je reisorganisatie. Heb je via een ander bedrijf een excursie geboekt, een visa-aanvraag gedaan, alvast inentingen gehaald? Deze kosten vallen helaas niet onder de garantie.

Een ander belangrijk punt: als eenmaal bekend is dat een reisorganisatie failliet is, worden daarná gemaakte kosten niet meer vergoed. SGR maakt hiervan melding op haar website. Controleer dus voor boeking niet alleen of je reisorganisatie bij de stichting aangesloten is, maar ook of er misschien al een melding bekend is.

Op dit moment geeft Oad zelf aan dat er via de website nog reizen geboekt kunnen worden. Mocht de reis uiteindelijk niet door kunnen gaan, dan zal de curator de aanbetaling terugbetalen, zo is het devies. Nu boeken is geen goed plan, want op SGR kun je in ieder geval geen aanspraak meer maken. Het faillissement van Oad maakt duidelijk dat óók de grote namen nog wel eens voor verrassingen zorgen. Een controle van aansluiting (en melding) bij SGR is zo gedaan en helaas geen overbodige luxe.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie