Nieuws

Pensioenplan alweer op de tocht

2,9 miljard aan bezuinigingen in gevaar

maandag 2 september 2013
Pensioenplan alweer op de tocht

2,9 miljard euro, dat is wat de overheid wil bezuinigen op pensioenen. Het onlangs door het kabinet gelanceerde bezuinigingsplan stuit echter op bezwaren van oppositiepartijen als D66, CDA en ChristenUnie. Een tegenvaller voor de regering van Rutte, die deze partijen wél nodig heeft om het plan door de senaat te loodsen. Wat was überhaupt het idee ook alweer? En wat betekent het voor jouw pensioen als het plan in de politieke prullenbak verdwijnt?  

Als je in Nederland werkt, dan betaal je belasting. Over het deel dat je spaart voor je pensioen hoef je echter geen belasting te betalen. Dit door de overheid vrijgestelde gedeelte bedraagt nu nog 2,15% van je salaris. Het kabinet wilde dit percentage terugbrengen naar 1,75%. Het gevolg: er stroomt meer geld de schatkist binnen omdat je over een groter deel van je inkomen belasting betaalt. Na tegenwerpingen van onder andere vakbonden werd een ingewikkelde constructie verzonnen om het percentage toch weer miniem te verhogen naar 1,85%.

Langer sparen om hetzelfde op te bouwen
Wanneer je via je werkgever maandelijks minder inlegt voor je pensioen, hou je meer over om zelfstandig te sparen. Je kunt er ook voor kiezen dit geld uit te geven in plaats van op te potten. De overheid gaat echter uit van twee bedenkelijke uitgangspunten. Enerzijds rekent ze erop dat je als toekomstig gepensioneerde nog steeds een acceptabel pensioen opbouwt, ondanks dat je minder fiscaal vriendelijk inlegt per maand. Een aanname die vrij kort door de bocht is.

Ten tweede gaat het kabinet ervan uit dat de pensioenfondsen hun premie fors zullen verlagen. Zij hoeven door de maatregel minder pensioen uit te keren, logischerwijs hebben ze dan ook minder inleg per maand nodig om tot dat bedrag te komen. De fondsen kunnen de hoogte van deze inleg echter zelf bepalen. Het is niet onwaarschijnlijk dat ze de premie hoger houden dan strikt noodzakelijk is. Kortom, je betaalt dan evenveel premie terwijl je pensioenopbouw achteruit gaat.

Raad van State eerder kritisch
Het kabinet maakte de plannen op basis van berekeningen door het Centraal Planbureau en de Nederlandsche Bank. Eerder al keurde de Raad van State het plan af. Het invoeren zou veel aanpassingen bij pensioenaanbieders vergen en een hoop kosten met zich meebrengen. Dit terwijl de extra inkomsten beperkt zijn, aldus de raad. Het onafhankelijk adviesorgaan adviseerde dan ook om het plan niet eens aan de tweede kamer voor te stellen.

Sommige dingen lijken te mooi om waar te zijn. Vaak zijn ze dat dan ook. Het betreffende pensioenplan is hier een voorbeeld van. De overheid wil bezuinigen door het onbelaste deel van je pensioenopbouw te verkleinen. Tegelijkertijd komt de opbouw van ons pensioen én de hoogte van de premie niet in gevaar.  Deze combinatie is een sprookje dat nu langzaam uitgeblazen wordt. Toch zal het kabinet haar uiterste best doen de misgelopen geplande bezuiniging weer vlot te trekken. 2,9 miljard is immers een substantieel aandeel van het totaal aan bezuinigingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie