Nieuws

Overzicht bezuinigingen Prinsjesdag: wat kost het jou?

Nieuwe maatregelen Prinsjesdag bekend

dinsdag 17 september 2013
Overzicht bezuinigingen Prinsjesdag: wat kost het jou?

Een snelle, pijnloze oplossing voor de huidige staat van onze economie? Die is er niet. Zoveel werd vanmiddag duidelijk. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, presenteerde vandaag de begroting voor 2014 aan de Tweede Kamer. Zoals ieder jaar was een groot deel van deze plannen reeds via een omweg bekend. Een eerste doorrekening van de resultaten voor jouw portemonnee las je in deel 1 van onze reportage. Vandaag het vervolg: wat beteken de bezuiningen voor jou?

In Overzicht bezuinigingen: Wat kost het jou? - Deel 1 kwamen al enkele maatregelen aan bod: de geschrapte heffingskorting voor hogere inkomens, minder kinderbijslag voor oudere kinderen, belastingverhoging voor bovenmodale inkomens en afbouw van de fiscaal vriendelijke ontslagvergoeding én pensioenopbouw. Wat is daar vandaag nog bijgekomen?

Hypotheekrenteaftrek omlaag
De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. De komende 28 jaar mogen we ieder jaar een half procent minder aftrekken. Zo gaan we van 52% terug naar 38%. Deze maatregel is geen verrassing, ten tijde van het regeerakkoord kwam de beperking van de hypotheekaftrek al uitgebreid ter sprake.

De opbrengst van deze beperking wordt gecompenseerd door het verbreden van de derde schijf in de inkomstenbelasting: het 52%-tarief gaat pas later in. Onder de streep verandert er dus niets.

Financier je restschuld
Een zeer belangrijk punt voor mensen die met een restschuld op de verkochte woning kampen: onder strikte voorwaarden kan de restschuld meegefinancierd worden bij de aankoop van een nieuwe woning. Het gaat om financiering onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), maar de precieze invulling is nog niet bekend.

De NHG wordt overigens stapsgewijs verlaagd. Nu kun je nog € 290.000 lenen, per juli 2014 is dat € 265.000 en tot juli 2016 wordt dit bedrag stapsgewijs verlaagd naar € 225.000. Deze verlaging stond al in de planning en is geen onderdeel van de kabinetsmaatregelen.

Hypotheekmogelijkheden beperkt
Wil je een nieuwe hypotheek, dan gaat de waarde van je woning een grotere rol spelen. Op dit moment kun je nog 105% van de waarde van je woning lenen. Zo kun je bijvoorbeeld ook de kosten voor de notaris en overdrachtsbelasting in de hypotheek meenemen. In 2014 wordt dit beperkt tot 104% van de woningwaarde. In 2018 zal dit nog slechts 100% zijn.

Op een gemiddelde woning van € 225.000 scheelt dit straks € 11.250 aan financiering. Voor starters wordt het daardoor nóg belangrijker om ook zelf geld in te leggen voor de eerste woning. Nu al sparen dus, voor die woning voor later. Wat dat betreft is het goed nieuws dat de regeling omtrent belastingvrij schenken verruimd is.

Zorgverzekering
Het eigen risico wordt volgend jaar verhoogd van € 350 naar € 360. Daar staat tegenover dat de premie voor de zorgverzekering vermoedelijk iets omlaag gaat: gerekend wordt op € 2 per maand, ofwel € 24 per jaar. Per saldo kom je dus iets voordeliger uit.

Het inkomensafhankelijke eigen risico is hiermee volledig van de baan. Vorig jaar sprak de politiek via het regeerakkoord nog over een eigen risico variërend van € 175 tot € 595, afhankelijk van je inkomen. Inmiddels zijn de VVD en PvdA  het eens dat deze maatregel teveel nadelen met zich meebrengt.

Autorijden wordt duurder
De accijnzen op diesel en LPG worden verhoogd, met respectievelijk drie en zeven cent per liter. Op jaarbasis betaalt de gemiddelde dieselrijder (23.000 km per jaar, verbruik 1:21) zo € 33 extra. Voor LPG-rijders (16.000 km per jaar, verbruik 1:13) is dat € 88. 

Fiscale wijzigingen
Op belastinggebied zie je dat er veel geschoven wordt tussen de hogere en lagere inkomens. Onder het mom 'de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten' gaan de hogere inkomens meer belasting betalen. De lagere inkomens betalen juist minder. De twee belangrijkste wijzigingen:

Arbeidskorting 
Deze heffingskorting ontvangt iedereen die werkt. Voor de laagste inkomens wordt deze verhoogd van € 1.723 naar maximaal € 2.097 per jaar. Het wordt dus interessanter om te gaan werken. Voor de hogere inkomens gebeurt het tegenovergestelde en wordt deze korting juist trapsgewijs beperkt. De hoogste inkomens, van meer dan € 81.000 per jaar, betalen zo volgend jaar € 183 extra belasting.

Algemene heffingskorting
De algemene heffingskorting, die iedereen krijgt, is voor 2014 vastgesteld op € 2.100. Voor inkomens hoger dan € 20.000 per jaar, wordt deze korting stapsgewijs teruggebracht tot een maximale korting van € 740 voor inkomens vanaf € 58.000 per jaar. Je betaalt dus tot € 1.360 extra belasting.

Naast de maatregelen die je direct in je portemonnee voelt, zoals de belastingwijzigingen en benzineprijzen, zijn er nog tal van maatregelen die je indirect kunnen raken. Op het gebied van ouderenzorg, pensioen en werkgelegenheid bijvoorbeeld. In de novembereditie van Wegwijs Magazine besteden we hier uitgebreid aandacht aan.

Lees meer over de kabinetsplannen en wat dit voor Nederland betekent: Prinsjesdag: de nabeschouwing

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie