Nieuws

Hypotheek sluiten zonder advies? Examen doen!

Toets moet financieel leed voorkomen

woensdag 18 september 2013
Hypotheek sluiten zonder advies? Examen doen!

Execution only, zo heet het met een moeilijk woord als je een hypotheek wilt afsluiten zonder financieel adviseur. Je leest op websites, overlegt met vrienden en familie en bekijkt enkele productbrochures. Op een zeker moment ga je ervan uit dat je kennis voor het sluiten van een hypotheek voldoende is. Maar zodra je de hypotheek wilt afsluiten, wordt er een vragenlijst voor je neus gelegd: "Of je examen wilt doen". Als je niet slaagt, dan gaat het hypotheekloket dicht en moet je je alsnog bij een adviseur te melden. 

Exection only is te vergelijken met de motorhelm. Het is op dit moment niet toegestaan om zelf de beslissing te maken om zonder helm op een motor te gaan rijden. Mocht je onderuit gaan of door een mede-weggebruiker geschept worden, dan is kan op hoofdletsel ongekend groot. De overheid wil jou als consument daartegen beschermen.

Wat de helm is voor letsel, is het examen voor financiële schade. De consument moet tegen zichzelf beschermd worden, zo oordeelt de overheid.

Variabele versus vaste rente?
De toezichthouder op de financiële markten (AFM) heeft zelf een financiële kennistest ontwikkeld. Bij de eerste vraag is het al twijfelen. Drie rentes worden genoemd: 2,9%, 4,7% en 5,2%. De vraag is bij welke rente de kortste rentevaste periode hoort. Het antwoord: 2,9%. Meestal klopt dit inderdaad. Maar niet altijd. Er zijn momenten geweest in de geschiedenis waarbij de variabele rente hoger was dan de vaste rente. De relevantie van de vraag is discutabel.

Wat moet je aflossen?
Dan de toets bij de ABN AMRO. Daar wordt een vraag gesteld over het gedeelte van de hypotheek dat je maximaal aflossingsvrij mag lenen. Het antwoord: maximaal 50%. Maar wat ABN in dit antwoord buiten beschouwing laat, is dat je je hypotheek volledig moet aflossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Je mag dus inderdaad minder aflossen maar dit levert je hogere netto lasten op. Niet echt een goede tip dus als je de consument zelfstandig zijn beslissing wilt laten maken.

Opvallend is ook dat je in de toest bij ABN, waarbij tussentijds de antwoorden al worden gegeven, meermaals wordt aangespoord advies aan een hypotheekadviseur te vragen. Aan een advies mét adviseur verdient ABN AMRO twee keer zoveel dan aan een slechts een bemiddeling. Dit roept vragen op over de objectiviteit van de test.

Op dit moment onderzoeken verschillende financiële partijen of zij één algemeen toepasbare toets kunnen ontwikkelen die toetst of de consument zijn eigen hypotheekbeslissingen kan en mag maken. Deze toets wordt dan centraal opgeslagen. Deze toets is er echter nog niet en ook is het nu nog onbekend of er kosten in rekening worden gebracht voor deze toets. Op dit moment is het dus maar hopen dat de toetsen zo eerlijk mogelijk zijn. Het alternatief? Toch maar wel een adviseur inschakelen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie