Nieuws

Gaat iedereen minder betalen voor de zorgverzekering 2014?

Eigen risico stijgt licht maar wordt niet inkomensafhankelijk

dinsdag 24 september 2013
Gaat iedereen minder betalen voor de zorgverzekering 2014?

De premie voor de zorgverzekering 2014 kan omlaag, zo stelt zorgverzekaar DSW. De relatief kleine aanbieder uit Schiedam voegt direct de daad bij het woord en stelt de premie voor volgend jaar vast op € 95 per maand. Hiermee dalen de kosten met  € 7,50 per maand ofwel € 90 per jaar. DSW is traditioneel de eerste die de premie bekend maakt, nu is het afwachten of de andere zorgverzekeraars het voorbeeld volgen. De verlaging is wel een indicatie, maar zegt nog weinig over waar je straks het voordeligst uit bent. Zoals ieder jaar duiken er ongetwijfeld verzekeraars met hun premie onder die van DSW. 

Minister Schippers gaf verzekeraars herhaaldelijk te kennen een premieverlaging te verwachten. Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat voor volgend jaar een verlaging van € 24 op jaarbasis verwacht werd. Reden voor deze mogelijke daling zijn prijsafspraken met ziekenhuizen en scherpere onderhandelingen met zorgaanbieders als fysiotherapeuten. Ook het gebruik van goedkopere medicijnen, evenals een strenger beleid bij de toewijzing, speelt een belangrijke rol. DSW geeft gehoor aan de oproep van de minister en stelt zelfs dat de kosteninschatting van de overheid wat pessimistisch is: de premie is op jaarbasis € 90 lager. 

Basiszorgverzekering nagenoeg gelijk, eigen risico stijgt licht
De basiszorgverzekering is bij iedere verzekeraar gelijk. Welke behandelingen in het basispakket vallen, bepaalt de overheid. In de afgelopen jaren is er behoorlijk gesneden in vergoedingen vanuit deze basisverzekering. Het goede nieuws is dat de de wijzigingen voor 2014 minimaal zijn. Op sommige punten is er zelfs vooruigang, zo wordt psychologische hulp volledig vergoed als behandelen echt noodzakelijk is.Wel stijgt het eigen risico licht, van €350 per jaar naar € 360. Het plan om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken vervalt. Goed nieuws voor verzekerden met een bovengemiddeld inkomen.

Lagere premie door winst verzekeraars
Niet iedere zorgverzekeraar is even happig op een forse premieverlaging. Zo waarschuwde Roger van Boxtel, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Menzis, eerder al voor een 'hink-stap-sprong-model'. Hij bedoelde daarmee dat het niet verstandig is om ieder jaar premiewijzigingen door te voeren gebaseerd op de prestaties uit het vorige jaar. Wanneer een verzekeraar veel winst maakt in het ene jaar, wil dit niet zeggen dat dit het jaar erop ook het geval is. Verzekeraars moeten een bepaalde buffer aanhouden om ook financiele tegenvallers goed op te vangen. Dat verzekeraars meevallers niet meteen weg willen geven is begrijpelijk. Anderzijds is ook de druk van Schippers logisch, die kan de harde overheidsbezuinigingen wat verzachten met een lagere zorgpremie.
 
Afwachten wat de rest doet
Het is nu afwachten wat de andere verzekeraars doen. Medio november zijn de premies van alle verzkeraars bekend. Het blijft spannend, DSW is doorgaans niet de duurste verzekeraar maar zeker ook niet de voordeligste. De komende weken zal blijken of ook de 'prijsvechters' in staat zijn om hun toch al lage premies verder te verlagen.

Het blijft nog even spannend waar we qua gemiddelde premie voor 2014 op kunnen rekenen. Met deze eerste premieverlaging zet DSW in ieder geval de deur open voor andere aanbieders. Wegwijs volgt de ontwikkelingen de komende weken op de voet en zal daar regelmatig over publiceren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie