Nieuws

Boevennest Barcelona drijft verzekeraars tot wanhoop

Barcelona prijkt bovenaan alle lijstjes

vrijdag 13 september 2013
Boevennest Barcelona drijft verzekeraars tot wanhoop

Barcelona is onder Nederlanders mateloos populair voor een citytrip. Winkelen en cultuur gaan er hand in hand. De stad herbergt de beste voetballers ter wereld en het heeft een zeer gevarieerd spectrum aan uitgaansgelegenheden. Tel daarbij op de zon, het strand en de tapas en je hebt de verklaring waarom Barça bij uitstek de bestemming is voor een paar dagen weg. Maar er is ook een keerzijde. Nergens in Europa ben je als toerist zo vaak het slachtoffer van diefstallen en straatroven.

Het is niet voor niets dat bij verzekeringsexperts het grapje rondzingt dat zakkenrollerij in Barcelona niet verzekerd zou moeten zijn. Waarom niet? Omdat het zó vaak voorkomt, dat het niet meer onvoorzien is. Vakantiegangers die slachtoffer worden van zakkenrollerij en aangifte willen doen, merken direct aan den lijve hoe groot het probleem is. De rijen bij politiebureaus staan soms tot buiten. Wachttijden van meer dan drie uur zijn niet ongebruikelijk. Veel diefstallen blijven zodoende uit het zicht van de verzekeraars, omdat gedupeerde vakantiegangers vaak niet meer de moeite nemen om aangifte te doen.

Geschiedenis
Barcelona was decennialang een broeinest van criminaliteit. Toen de stad in 1986 de Olympische Spelen van 1992 toegewezen kreeg, braken andere tijden aan. De infrastructuur van de stad werd in rap tempo opgeknapt, monumenten gerestaureerd en de criminaliteit stevig aangepakt. Die operatie was succesvol. Na de Spelen werd de aantrekkingskracht op toeristen wereldwijd almaar groter. Het Barcelona van voor 1986 is definitief verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een mondaine metropool van wereldformaat. Sinds de grote 'Olympische schoonmaak' is echter de criminaliteit opnieuw losgebarsten. De toerist is het voornaamste doelwit.

Onderzoek
Volgens reisverzekeraar de Europeesche kwamen afgelopen zomer de meeste gevallen van gestolen bagage uit Spanje. De verzekeraar heeft niet per stad of regio opgesplitst waar de meldingen vandaan kwamen. Het National Fraud Intelligence Bureau (NFIB) van de Britse politie onderzocht wel per stad waar toeristen de meeste kans lopen om slachtoffer van criminaliteit te worden. Ook hier neemt Barcelona onbetwist de koppositie in.

De top 5 van gevaarlijkste steden:
1. Barcelona
2. Parijs
3. Rome
4. Amsterdam
5. Istanbul

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat één op de tien Amerikaanse toeristen in Spanje door zakkenrollers of andere criminelen op de korrel wordt genomen. Ruim een derde van deze aanvallen slaagt in de opzet.

De plaatsen waar zakkenrollers het meest toeslaan zijn de drukst bezochte plekken in de stad, zoals de Ramblas, Plaça Catalunya en natuurlijk de metro. 's Nachts verandert de criminaliteit van aard. Brutale straatrovers overvallen aangeschoten toeristen die vanuit de bars en clubs hun hotel opzoeken. Regelmatig gaat het ook om vrouwen die op handtastelijke wijze hun diensten aanbieden, en zo gemakkelijk een smartphone of portemonnee kunnen buitmaken.

Barcelona blijft niettemin een stad die je eens gezien moet hebben. Maar veel meer nog dan bij andere stedentrips is waakzaamheid van belang. Voor de verzekering is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om diefstal te voorkomen. Aangifte doen is voor alle reisverzekeraars verplicht. Een goede tip: op beide terminals van het vliegveld van Barcelona bevindt zich een politiebureau waar aangifte doen mogelijk is. Deze zijn over het algemeen een stuk minder druk dan de bureaus in de stad.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie