Nieuws

Ben jij bang voor de huisartsrekening?

Het eigen risico ontleed

dinsdag 10 september 2013
Ben jij bang voor de huisartsrekening?

We blijven massaal weg bij de huisarts. We zijn bang zelf te moeten betalen voor tien minuten consult voor een pijntje hier of een vlekje daar. En erger nog: ook bij ernstige klachten aarzelen we om meteen de juiste zorg in te schakelen. Althans, dat constateerde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) over de afgelopen anderhalf jaar. Feit is dat het eigen risico de afgelopen jaren flink gestegen is, waardoor we zelf meer geld aan zorg kwijt zijn. Maar hoe zit dat met huisartsenbezoek?

Laten we er maar direct duidelijk over zijn: wie de huisarts mijdt om te besparen, berust zich in een misvatting. De kosten van een bezoek aan je huisarts vallen helemaal niet onder het eigen risico. Dit is een van de weinige uitzonderingen binnen ons zorgsysteem. Van consult, behandeling en visite van je huisarts kun je zonder directe kosten gebruik maken. Deze kosten worden vergoed vanuit je basisverzekering en zijn dus voor iedere verzekerde gratis beschikbaar.

Hoe zat het ook alweer?
Het eigen risico, dit jaar € 350, is het deel van je zorgkosten dat je zelf moet betalen. Ieder kalenderjaar betaal je eventuele medische kosten eerst zelf, en zodra dit bedrag boven het eigen risico uitkomt, kun je kosten declareren bij je verzekeraar.  

Het verplichte eigen risico verving vijf jaar geleden de no-claimregeling, waarbij je ieder kalenderjaar tot € 255 van je betaalde premie terugkreeg. In 2008 startte het eigen risico met een bedrag van € 150, wat inmiddels is opgelopen tot € 350 per jaar.

Verloop van zorgkosten 2008 - 2013

Uitzonderingen eigen risico
De overheid introduceerde het verplicht eigen risico om de zorgkosten te verlagen. Tegelijkertijd gold het eigen risico als drempel voor de vraag naar zorg. Want wanneer je een deel van de kosten zelf moet betalen, maak je niet onnodig of te gemakkelijk gebruik van zorg, zo was de gedachte. 

Voor vrijwel alle zorg geldt dat je éérst je eigen risico opmaakt, voordat je bij je verzekeraar terecht kunt. Toch zijn daar wel een aantal uitzonderingen op:

  • Behandeling, consult en visite van je huisarts
  • Verloskundige zorg & kraamzorg
  • Hulpmiddelen in bruikleen 
  • Nationale bevolkingsonderzoeken (bijv. borstkankeronderzoek)
  • De griepprik (voor risicogroepen)

 Ook zorg vanuit de AWBZ, zorg voor personen tot 18 jaar en natuurlijk zorg die vergoed wordt door je aanvullende verzekering maakt geen aanspraak op je eigen risico.

Onderzoeksbureau Panteia deed onlangs onderzoek naar zorgmijding. Het onderzoek ging over mensen die bewust geen aanspraak doen op nodige zorg, om de bijbehorende kosten te vermijden. De situatie blijkt mee te vallen. Ondanks het feit dat bijna 2 miljoen Nederlands zorg meden, deden slechts 250.000 personen dit vanwege de kosten. Dit aantal is vergelijkbaar met het jaar ervoor. De flinke stijging van het eigen risico, van € 220 naar € 350, heeft deze groep niet vergroot. Wél dacht bijna een derde van de respondenten, volledig onterecht, dat een bezoek aan de huisarts kosten met zich meebrengt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie