Nieuws

Autoverzekering? Pas op voor te hoge dekking!

Wanneer kies je welke dekking en waarom?

woensdag 25 september 2013
Autoverzekering? Pas op voor te hoge dekking!

Wie een auto koopt kiest een passende verzekering. Niets bijzonders. Dit proces moet vooral geen tijd kosten. Bij een nieuwe auto verzeker je je tegen alle schade, bij een wat oudere auto alleen de schades die je niet zelf veroorzaakt en bij dat tweedehandsje van tien jaar of ouder voldoet de Wettelijke WA-verzekering. Maar hoe zit het een paar jaar na aankoop. De autoverzekering raakt vergeten en jouw auto wordt te duur verzekerd. Zonde van het geld. 

Hoe zit het ook al weer met die verzekeringsdekking? Er zijn drie dekkingsvormen die je kunt kiezen voor je auto. 

Allrisk: alles vergoed!
Wie kiest voor allrisk krijgt alles vergoed. Dus ook als jij zelf de schade hebt veroorzaakt, vergoed de verzekeraar niet alleen de schade aan je eigen auto, maar ook de schade aan hetgeen jij met de auto hebt geraakt: een andere auto, een fiets, een lantaarnpaal, etc.

Kleine schades declareer je meestal niet. Na een schade stijgt je premie namelijk, dus zelf betalen is dan 'voordeliger'. Maar wanneer de schade omvangrijk is en het uit eigen zak betalen niet mogelijk is, of simpelweg niet opweegt tegen een premiestijging, keert de verzekeraar uit.

De hoogte van de allrisk-uitkering kan verschillen. Dat geldt bijvoorbeeld bij diefstal van jonge auto's: sommige verzekeraars vergoeden in de eerste twee of drie jaar de nieuwprijs van de auto. Andere verzekeraars doen dat alleen het eerste jaar, en rekenen daarna met een dagwaarde. Dat levert behoorlijk verschillende bedragen op. Een regeling die overigens fraude in de hand kan werken.

De allrisk-dekking kies je meestal de eerste vijf jaar.

Beperkt casco: geen eigen schuld
Een beperkt casco verzekering dekt schade waar je zelf niets aan kunt doen, bijvoorbeeld brandschade, diefstal, stormschade, vandalisme of ruitschade door steenslag. De werkelijk geleden schade wordt uitgekeerd. Bij volledig verlies (total loss) wordt de dagwaarde uitgekeerd.

De beperkt-casco-dekking is logisch om te kiezen in het zesde tot negende 'levensjaar' van je auto. De praktijk is anders. Bijna tweederde van de Nederlanders houdt deze periode vast aan een allrisk-dekking. Zonde, want de uitkering is in verhouding veel te laag.

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA autoverzekering)
De Wettelijke Aansprakelijkheid bij je autoverzekering wijkt af van de andere twee dekkingen. Hierbij wordt de schade van de ander veilig gesteld. Belangrijk voor jezelf, want als jij per abuis een ander aanrijdt, loopt de schade makkelijk op tot duizenden euro's. Deze dekking is wettelijk verplicht.

Als je auto negen jaar oud is, is een overstap naar WA aan te raden. Dat is de theorie. De praktijk is dat een kwart van de Nederlanders dan nog steeds een allrisk-dekking heeft en bijna de helft de beperkt-casco-dekking aanhoudt.

Dekking van je autoverzekering

WA

Beperkt Casco

Allrisk

Schade aan anderen of spullen van anderen

ja

ja

ja

Diefstal, inbraak, joyriden, vandalisme

-

ja

ja

Brand, Ruitschade, Storm, hagel, overstroming

-

ja

ja

Eigen fouten (aanrijdingen, slippen, omslaan, krassen)

-

-

ja


Het advies is tijdig naar de dekking van je autoverzekering te kijken. Het resultaat hiervan zie je duidelijk terug in je premie. Natuurlijk kunnen premies van verschillende verzekeraars fors van elkaar verschillen. Bij een dure verzekeraar kan een WA-autoverzekering net zo duur zijn als een beperkt-casco-verzekering bij een voordelige andere verzekeraar. Check naast je dekking dus ook of je qua premie goed zit. Of doe hieronder een verzoek tot een vergelijking van alle verzekeraars.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie