Nieuws

AEX bereikt hoogste punt sinds september 2008

Klein feestje voor wie in aandelen belegt

donderdag 19 september 2013
AEX bereikt hoogste punt sinds september 2008

De Nederlandse regering trekt alle registers open als het gaat om bezuinigingen. Alles om de overheidskosten niet te veel op te laten lopen. De Amerikaanse regering doet dat heel anders. De Amerikaanse Centrale Bank (FED) 'creëert' elke maand 85 miljard extra dollar. Dit geld kunnen banken lenen aan bedrijven en consumenten. En die geven dit geld dan weer uit. Goed voor de Amerikaanse economie! De FED heeft nu aangeven dit gulle beleid nog even voort te zetten. Nieuws waarvan wereldwijd iedereen positief werd, ook beleggers. Zo bereikte de AEX vandaag de hoogste stand sinds september 2008. 

Sinds het ontstaan van de crisis is de Nederlandse beurs lange tijd niet eens in de buurt van de huidige stand van circa 385 punten gekomen. Begin juni vorig jaar stond de AEX met 285 bijna 100 punten lager (25 procent). De oorzaak van die lage stand, waren de grote zorgen over de crisis in Europa: Cyprus, Griekenland, etc..

Tapering, wablief?
Wie de financiële dagbladen openslaat, stuit regelmatig op de term 'tapering'. Met tapering wordt het afbouwen van de steunmaatregelen aangegeven, ofwel: het uitzetten van geldpers. Op dit moment stelt de Amerikaanse Centrale Bank (FED) geld beschikbaar aan banken tegen gunstige (rente)voorwaarden. Beleggers hadden verwacht dat deze vorm van steun vanaf eind september langzaam afgebouwd zou worden. Tegen de verwachting in, besloot de FED anders. Beleggers zijn blij met het besluit. Wanneer banken goedkoop geld kunnen lenen van de centrale bank, lenen ze dit tegen een gunstig tarief weer uit aan consumenten en bedrijven. Die kopen op hun beurt meer producten en diensten, waardoor de winst van alle ondernemingen bij elkaar stijgt. En dat is goed voor de beleggers die met hun aandelen deels eigenaar zijn van die ondernemingen.

Ook snel aandelen inslaan?
Het is eigenlijk vreemd: met de aanhoudende steun geeft de Amerikaanse overheid eigenlijk aan dat het nog niet goed gaat. De werkloosheid is hoog en de groei van de economie verloopt nog niet zoals gewenst. Op zich geen positieve boodschap. Beleggers verwachten echter dat groei er wel zal komen als de FED geld blijft uitlenen. Toch lijkt het niet verstandig om op basis hiervan nu ook snel aandelen te kopen. De koersen van aandelen zijn de afgelopen tijd hard gestegen. Bij iedere stijging wordt de kans op een adempauze groter. De tapering is bovendien uitgesteld maar niet afgeblazen. Later dit jaar zal de FED écht een keer zijn steunmaatregelen afbouwen.

De Amerikaanse Centrale Bank kwam verrassend uit de hoek door de economie te blijven stimuleren met honderden miljarden dollars. De Europese versie van de FED is de Europese Centrale Bank (ECB). Die is een terughoudender in het actief verstrekken van leningen. En onze eigen regering? Die is overduidelijk op de zuinige toer. Bezuinigingen of juist geld laten rollen om de boel op gang te krijgen? Een lastig dilemma waar zelfs topeconomen het niet over eens zijn. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie