Nieuws

5 redenen om juist nú je starterswoning te kopen

Je eigen huis kostte nooit eerder zo weinig

donderdag 5 september 2013
5 redenen om juist nú je starterswoning te kopen

De starterslening bestaat praktisch niet meer en in het nieuws hoor je bijna alleen maar negatieve berichten over het kopen van een woning. Toch zijn de omstandigheden om nu een starterswoning te kopen eigenlijk ideaal. In 2008 kostte een eigen woning ongeveer 32% van je salaris. Nu is dat nog maar 19%. En dan hebben we het over dezelfde woning. Dit is één van de 5 redenen om nú een woning te kopen. 

Al het sombere nieuws over de woningmarkt heeft met name betrekking op mensen die al een koopwoning hebben. Hierbij gaat het specifiek om mensen die rond het jaar 2008 een woning kochtend en nu willen verhuizen. Deze mensen zijn genoodzaakt in hun woning te blijven wonen of een flink verlies voor lief te nemen. Geen fijne uitgangssituatie dus.

Maar wie nog geen koopwoning heeft en verwacht meerdere jaren in een nieuwe woning te blijven wonen, heeft een mooie uitgangspositie. Daarom 5 redenen om juist nu je starterswoning te kopen.

Top 5 redenen om nu een starterswoning te kopen

  1. Zeer goed betaalbaar
  2. Volop keuze
  3. Maximale onderhandelingsmogelijkheden
  4. Verschil kopen versus huren steeds groter
  5. Berichtgeving over kopen langzaam positiever

Reden 1: zeer goed betaalbaar
Zoals we al aangaven is een starterswoning nu goed betaalbaar. De gemiddelde Nederlander krijgt € 1.870 euro per maand aan salaris op zijn rekening gestort. Kocht je in 2008 een starterswoning dan betaalde je van dit bedrag zo'n € 600 euro per maand aan je woning. Voor samenwoners was dit bedrag lager, voor alleenstaanden hoger. Maar gemiddeld € 600.

Dit bedrag is nu gedaald naar € 355 euro per maand. Neem je nu een woning over van iemand die in 2008 zijn woning kocht, dan houd jij bij diezelfde woning dus € 245 per maand meer over. Per jaar scheelt je dat bijna € 3.000. Was de betaalbaarheid in 2008 dan zo slecht? Nee, mensen konden toen hun lasten prima betalen. De prijs van de woning was hoog, maar de hypotheekrente relatief laag. Anno 2013 is die hypotheekrente nog steeds laag én is de prijs van een woning sterk gedaald.

Reden 2: volop keuze
Heb je al even rondgekeken in de buurt van jouw voorkeur maar zie je die écht leuke woning er nog niet tussen? Dan is het slechte nieuws: beter wordt het praktisch niet. Nog nooit in de geschiedenis kon je uit zoveel woningen kiezen als nu. Voor iedere potentiële woningkoper zijn er op dit moment 32 woningen om uit te kiezen. Dit betekent tevens dat er slechts 3% kans is, dat er iemand anders geïnteresseerd is in precies dezelfde woning. Normaliter, onder normale marktomstandigheden, is die kans 14%.

Reden 3: veel onderhandelen op de koopprijs
Als er woningen te koop staan (op dit moment ruim 265.000) en er zo weinig geïnteresseerden zijn (er worden nu ongeveer 8.400 woningen per maand verkocht) heb je als koper enorm veel onderhandelingsmogelijkheden. Op dit moment duurt het voor verkopers gemiddeld 20 maanden voordat ze hun woning verkopen. Ziet een verkoper de mogelijkheid om die tijd te verkorten, dan grijpt hij deze kans graag. Ook als dat betekent dat de prijs wat omlaag gaat.

Tip: wacht tot de woning van je keuze minimaal een halfjaar te koop staat. Het eerste half jaar is een verkoper bereid om zo'n  5% van zijn prijs af te halen. Daarna daalt dit percentage snel tot 11% (na 6 maanden) en 14% (na 12 maanden). Wil je juist snel kopen, leg dan gelijk een laag bod neer en wacht tot de verkoper toehapt. Doet hij dit niet, wacht dan gewoon wat langer. Houd eventueel contact zodat de verkoper altijd weet dat de woning tegen een lagere prijs direct verkocht is. Hoe langer dat duurt, hoe waarschijnlijker het is dat de verkoper de woning alsnog voor een lager bedrag verkoopt.

Reden 4: verschil kopen versus huren steeds groter
Huurwoningen worden steeds duurder. En dan doelen we niet op de sociale huurwoningen die bedoeld zijn voor mensen met een lager inkomen. Nee, dan bedoelen we juist de zogeheten vrij huursector voor starters met een midden- of hoger inkomen. Als we er vanuit gaan dat er net zoveel mensen als vroeger graag op zichzelf willen wonen, en er tegelijkertijd veel minder mensen kopen, worden er dus steeds meer woningen verhuurd.

De huurwoning wordt dus populairder. Verhuurders weten dat ze meer huur kunnen gaan vragen per maand. Waar de koopwoning steeds goedkoper is geworden, wordt de huurwoning zo steeds duurder.  Dit jaar zijn de huren gemiddeld met 4,7% gestegen, de grootste stijging in twintig jaar. Uiteraard is huren wél veel flexibeler en loop je niet het risico op een waardedaling van je woning. Het is maar net hoeveel je bereid bent om voor die 'luxe' te betalen.

Reden 5: berichtgeving wordt positiever
Steeds meer partijen geven aan dat de bodem van de woningprijs is bereikt. Of die uitspraken kloppen, is uiteraard de vraag. Ook Wegwijs heeft zich hierover uitgesproken in een eerder artikel. Maar feit is dat meerdere organisaties weer wat positieve dingen durven zeggen over de woningmarkt. Positief nieuws maakt kopers minder onzeker en meer mensen zullen weer durven kopen. Zo heeft positieve media-aandacht inderdaad een positief gevolg voor de woningmarkt. 

Voor wie nu een woning wil kopen, zijn de omstandigheden simpelweg gunstig. Natuurlijk zijn er diverse onzekerheden in de toekomst. Gaan de woningprijzen nog verder zakken? En gaat het kabinet de hypotheekrenteaftrek beperken? Tegelijkertijd zijn dat soort onzekerheden er altijd en zullen die er altijd blijven. Naast die onzekerheden is er de zekerheid van de vijf voordelen die we in dit artikel genoemd hebben. Wie meer wil weten over de mogelijkheden van een koopwoning op dit moment, laat een reactie achter via de informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie