Nieuws

Zorgverzekeraars huiverig voor daling zorgpremie

‘Komt die 1,4 miljard winst nog terug?’

woensdag 28 augustus 2013
Zorgverzekeraars huiverig voor daling zorgpremie

Als we volgend jaar minder gaan betalen voor de ziektekostenverzekering, zou dat het kabinet momenteel wel heel gunstig uitkomen. Het zou de koopkrachtdaling, veroorzaakt door de bezuinigingen, in ieder geval een beetje kunnen dempen. Want als het besteedbaar inkomen niet al te veel afneemt, dan zijn die bezuinigingen gemakkelijker te accepteren. Niet verwonderlijk dus, dat minister Edith Schippers de druk op de zorgverzekeraars opvoert. Ze sprak zelfs van een 'maatschappelijke noodzaak' om de winsten van 2012 via de premie deels terug te geven aan de burger. Maar gaat het gebeuren?

Half juli bereikte Schippers een akkoord  met de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars. Als die brede overeenkomst ook stand houdt in de Tweede Kamer, bespaart het de schatkist ongeveer 1 miljard euro per jaar. Na de bekendmaking van de specificaties van het akkoord hield de minister zich op de vlakte wat betreft een eventuele premieverlaging. Met de miljardenbesparing in het achterhoofd kon ze de verzekeraars even niet tegen de haren instrijken. Nu de tijd om over te stappen van zorgverzekering weer voor de deur staat, laait de discussie echter weer op.

'Teruggaaf al geweest'
CZ-topman Wim van der Meeren zag de bui begin dit jaar al hangen toen hij waarschuwde voor maatschappelijk onbegrip rond de bedrijfsresultaten. Men moest er volgens hem rekening mee houden dat de winst uit 2012 deels al is teruggegeven middels een 'forse premieverlaging' in 2013. Bovendien zou het resultaat uit 2012 geen winst heten. Pas als de buffers hoog genoeg zijn is er volgens Van der Meeren wellicht mogelijkheid om de premie te verlagen.

De resultaten van een zorgverzekeraar liggen echter onder een vergrootglas. Als jaarlijks behandelingen verdwijnen uit het basispakket, en Van der Meerens 'forse premieverlaging' teniet is gedaan door een verhoging van het eigen risico, dan is het gezamenlijke 'resultaat' van 1,4 miljard simpel gezegd wrang.

Geen hink-stap-sprong
Bestuursvoorzitter bij Menzis Roger van Boxtel mengt zich inmiddels ook in de discussie. Hij waarschuwt voor het 'hink-stap-sprong-model', waarin de premie jaarlijks naar boven of beneden aangepast wordt, afhankelijk van de resultaten. Van Boxtel vindt een stabiele premie te verkiezen zijn boven schommelingen afhankelijk van het resultaat. Daarbovenop komen er volgens hem zoveel nieuwe risico's voor de verzekeraars bij, dat de kans op slechtere cijfers toeneemt. Daarmee doelt hij bijvoorbeeld op het afschaffen van de regeling waarin financiële tegenvallers bij de verzekeraars door de overheid gecompenseerd werden.

Ondanks de maatschappelijke druk hebben de zorgverzekeraars nog altijd de vrijheid om zelf hun premie te bepalen. Zelfs een prijsstijging is goed mogelijk. Het risico dat 2013 ook buitengewoon winstgevend blijkt en de onvrede oploopt, nemen ze dan voor lief. Anderzijds zorgen alle nieuwe afspraken er ook voor dat er steeds meer te kiezen valt. Een zorgverzekering is niet meer one-size-fits-all. Ondanks een toename van mensen die wisselen van zorgverzekeraar, blijft het overgrote merendeel bij het oude en vertrouwde. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie