Nieuws

Zonnepanelen: binnen 10 jaar terugverdiend

Nog even subsidie

donderdag 1 augustus 2013
Zonnepanelen: binnen 10 jaar terugverdiend

Het heeft even geduurd  maar de zomer is inmiddels in volle gang. Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen! En dat zijn er steeds meer, het afgelopen jaar werd er een recordaantal verkocht. Vooral in het oosten van Nederland wordt fanatiek gebruik gemaakt van deze duurzame stroomvoorziening. Wat kost dat? En belangrijker, wat levert het je op? 

Het afgelopen jaar besloten maar liefst 80.000 huishoudens (deels) over te stappen op zonne-energie. Er werden in een jaar tijd meer zonnepanelen verkocht dan in álle jaren daarvoor en de opwekcapaciteit steeg met 234%. Indrukwekkende cijfers. Een grote rol hierin spelen de flink gedaalde aanschafkosten. Door de toenemende populariteit zijn zonnepanelen inmiddels goed betaalbaar. Bovendien ontvang je momenteel nog tot € 650 subsidie op de aanschafkosten.

Hoe werkt het?
De stroom die je installatie opwekt, verbruik je zelf. Je neemt dan minder stroom af van je energieleverancier, waardoor je energierekening daalt. Wekt je installatie meer stroom op dan dat je zelf verbruikt, dan neemt je leverancier die energie van je over en in ruil hiervoor ontvang je een vergoeding. Ofwel: in zonnige perioden maak je winst, op sombere dagen betaal je gewoon de energierekening.
 
Wat kost dat nou?
Zonnepanelen worden veel aangeboden onder de noemerecologisch verantwoord. Terecht, maar het gaat óók om een investering. De kosten zijn sterk afhankelijk van je woning en wensen. Hoeveel ruimte heb je? Hoeveel energie wil je opwekken? Wat voor apparatuur kies je? Wil je er een zonneboiler bij, zodat je ook water kan verwarmen?

Rekenvoorbeeld
Een gezin verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.500 kWh energie. Daar betaal je in totaal bij een energieleverancier ongeveer € 650 per jaar voor. Wil je diezelfde hoeveelheid energie opwekken via zonnepanelen, reken dan op grofweg € 6.000 aanschafkosten. Dat is inclusief montage en een omvormer die de zonne-energie omzet in energie die je daadwerkelijk kunt gebruiken. We gaan dan uit van voldoende beschikbare ruimte en plaatsing op het zuiden, wat de meeste energie oplevert.

Flinke opbrengst
Als stelregel kun je aanhouden dat je je investering in ongeveer tien jaar terugverdiend hebt. Over het algemeen geldt voor zonnepanelen een levensduur van 25 jaar. In bovenstaand rekenvoorbeeld heb je na 25 jaar € 10.250 aan energiekosten uitgespaard, een flinke opbrengst. Daarin is nog geen rekening gehouden met een vermoedelijke stijging van de energieprijzen.

Tegelijkertijd loop je natuurlijk wel enkele risico's. De energieprijzen zouden kunnen dalen of mogelijk haalt je apparatuur de verwachte levensduur niet.
 
Subsidieregeling loopt af
De overheid stelde per juli 2012 ruim vijftig miljoen euro subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonne-installaties. Deze week gaf het uitvoerende agentschap aan dat er nu, een jaar later, nog bijna 3,4 miljoen beschikbaar is. De subsidieregeling loopt nog tot eind 2013, maar de kans is groot dat het budget voor die tijd op is.

Heb je interesse in de aanschaf van zonnepanelen, dan kan het interessant zijn daar wat vaart achter te zetten. Met het huidige budget kunnen nog zeker 5.200 huishoudens van de subsidie profiteren. Meer informatie over de regeling en bijbehorende voorwaarden vind je op de website.

Of zonnepanelen voor jou interessant zijn, is grotendeels afhankelijk van je woning, je wensen én je woonplaats. Zo hebben de kustprovincies jaarlijks zo'n 1650 zonuren, tegen slechts 1450 in de achterhoek. Daarnaast moet je natuurlijk financiële ruimte hebben voor de aanschafkosten. Maar of je ze nu aanschaft uit ecologische overweging of als investering, zonne-energie kan zeker een lucratief alternatief voor reguliere stroom zijn.

Noot redactie: inmiddels zijn er meer aanvragen binnengekomen dan er subsidie beschikbaar is. Het ministerie van Economische Zaken geeft aan op 7 augustus 2013 de laatste behandelbare aanvragen te hebben ontvangen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie