Nieuws

Zon schijnt weer voor particuliere beleggers

Aandelen nu interessant?

maandag 5 augustus 2013
Zon schijnt weer voor particuliere beleggers

Particuliere beleggers zijn wisselvallig van aard. Gaat het goed met de koers van hun aandelen, dan stijgt het vertrouwen dat ze in de toekomst hebben. Bij dalende koersen krijgt ditzelfde vertrouwen een knauw. Momenteel gaat het, ondanks schommelingen, over de langere termijn de goede kant op. Zowel de eigen beleggingen als de economische ontwikkelingen in het algemeen ziet de belegger zonniger in. Is dan nu de tijd aangebroken om het positivisme te omarmen en aandelen te kopen?

Op 1 oktober 2012 stond de AEX rond 325. Beleggers waren toen weinig enthousiast. Sindsdien zijn de aandelenkoersen met ruim 14 procent gestegen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vertrouwen toenam. Al ging dit wel met vallen en opstaan.

Iets positiever
Beleggers waren in juli positiever dan in de sombere maand juni. Op dit moment verwacht 42 procent dat de belangrijkste Nederlandse aandelen in de komende drie maanden meer waard zullen worden. In juni bedroeg dit percentage nog 34 procent. Ook is er meer vertrouwen in de aandelen die men zelf in bezit heeft. 39 procent denkt er in de komende drie maanden op vooruit te gaan, tegen slechts 29 procent een maand eerder.

Liever geen Europa
Het lijkt beter te gaan in Europa. De gevolgen van de crisis nemen af en er zijn langzamerhand weer positieve geluiden te horen in probleemlanden als Spanje en Griekenland. Toch zijn het landen als Duitsland en vooral de Verenigde Staten en China die er daadwerkelijk voor zorgen dat we de goede kant op gaan. Dit is ook terug te zien in de beleggingen van particulieren. In juni belegde nog 27 procent in Europese bedrijven, in juli liep dit terug naar 21 procent. Door de crisis zijn de aandelen van Europese bedrijven sterk gedaald. Sommigen zien daarin een buitenkansje en kopen juist nu aandelen van die bedrijven. Toch bestaat er meer interesse voor aandelen van buiten Europa.   

Nu aandelen kopen?
Of kopen nu verstandig is, is deels afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Wil je in de komende zes maanden een snelle winst boeken, dan is voorzichtigheid geboden. Dat we op dit moment weinig verontrustende signalen horen uit Europa, wil niet zeggen dat we daar niet meer mee te maken krijgen. Zo kan één bericht over een land dat in financiële problemen komt, een paar maanden aan koersstijgingen teniet doen. Daarbij staat de Amerikaanse beurs op het hoogste punt ooit. Op het hoogtepunt starten met beleggen levert meer risico op dan een start op het dieptepunt.

Aan de andere kant maken veel bedrijven een flinke winst en zijn ook de vooruitzichten voor veel ondernemingen goed. Als aanhouder bezit je een klein stukje van het bedrijf en profiteer je dus mee van de winst. Het verder aantrekken van de wereldeconomie biedt hoe dan ook kansen voor de aandelenbelegger.

Voor de langere termijn is het beleggen in aandelen nog steeds een interessante optie. Sparen, het meest voor de hand liggende alternatief, levert bar weinig op. Wel is een lange adem nodig om tijdelijke paniek op de aandelenmarkt rustig uit te kunnen zingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie