Nieuws

Wordt nieuwbouw weer interessant?

Prijzen 25% lager dan voor crisis

vrijdag 16 augustus 2013
Wordt nieuwbouw weer interessant?

De nieuwbouwsector heeft flinke klappen gehad de afgelopen jaren. Sinds aanvang van de crisis is ruim twee derde van de verkoop weggevallen. Vorig jaar werd zelfs bestempeld als slechtste verkoopjaar sinds 1950. Ook de prijzen daalden flink, met ongeveer 25%. De branchevereniging spreekt van een kantelpunt en geeft aan dat we langzaam weer de andere kant opgaan. Is dat wel zo?

De NVB, brancheorganisatie voor bouw- en projectontwikkelaars, verwachtte in 2013 grofweg 10.000 woningen te verkopen. Drastisch minder dan in de jaren voor de crisis, waar de verkoop nog rond 40.000 schommelde. Gelukkig lijkt die voorspelling niet uit te komen. In de eerste helft van dit jaar zijn bijna 7.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Trekken we deze cijfers voor de rest van het jaar door, dan lijkt 2013 vergelijkbaar met 2012.

"Daling verkoop stabiliseert"
De NVB maakte er middels een persbericht enthousiast melding van: "Verkoopdaling nieuwbouwwoningen gestopt!". De brancheorganisatie spreekt van stabilisatie en rekent op een kantelpunt in de markt. Toch sluit dat niet aan op de cijfers zoals Wegwijs ze ziet.

Verkoopcijfers woningmarkt bestaande en nieuwbouw

In bovenstaande grafiek zie je duidelijk dat de verkoop van nieuwbouw een flinke klap gekregen heeft bij aanvang van de crisis. De impact was daar relatief groter dan op de rest van de woningmarkt. Hoewel de grootste daling nu achter de rug lijkt, zie je ook dat de nieuwbouw helaas nauwelijks geprofiteerd heeft van de twee oplevingen op de woningmarkt in 2012. In juni en december vorig jaar trok de verkoop aan, door de verlaagde overdrachtsbelasting en beperkingen op het gebied van aflossingsvrije hypotheken. Daardoor werden 'nog even snel' flink veel woningen verkocht. Dat wil zeggen, bestaande woningen, want in de nieuwbouw zie je dit effect nauwelijks terug.

Nieuwbouw is eng
Die terughoudendheid is goed te verklaren: kies je voor nieuwbouw, dan neem je risico. Koop je een woning op basis van tekeningen, dan duurt het gemiddeld 1 tot 1,5 jaar voordat je er daadwerkelijk woont. In die periode kan er met de verschillende betrokken partijen van alles gebeuren, waar je als koper de dupe van wordt: zo gingen er vorig jaar ruim 2.000 bouwbedrijven failliet. De aankoop van een nieuwbouwwoning is gecompliceerder en risicovoller dan bij een bestaande woning. Het zal nog even duren voordat de Nederlander die stap weer aandurft.

Voor- en nadelen van nieuwbouw
Nieuwbouw of bestaande bouw, het is een persoonlijke keuze. De een heeft liever een authentieke jaren-dertigwoning, een ander wil graag alles nieuw en voelt zich thuis in een frisse wijk. Je persoonlijke stijl buiten beschouwing gelaten, ook op papier heeft nieuwbouw zowel voor- als nadelen:

  • Mogelijke nadelen
    Je hebt minder onderhandelingsruimte en je hypotheeklasten lopen gedurende de bouw gewoon door. Daarnaast kan de lange periode tussen aankoop en oplevering, los van de risico's, ook gewoon vervelend zijn. Koop je je huis op basis van tekeningen, dan is het afwachten of je woning bij oplevering aan de verwachtingen voldoet. En dat geldt ook voor de rest van de wijk: worden alle buurhuizen wel verkocht? Gaat de wijk eruit zien als gepland?
  • Mogelijke voordelen
    Er is geen sprake van achterstallig onderhoud en je woning is voorzien van moderne isolatie, verwarming en elektra (met garantie!). Daarnaast kun je meedenken over de indeling en afbouw van je woning, waarbij de keuken, het sanitair en de tuinaanleg vaak grotendeels zelf in te vullen zijn.

Zie je de voordelen in nieuwbouw en durf je het risico aan? Dan kán een nieuwbouwwoning nu een hele goede keuze zijn. Het aanbod is groot en de prijzen zijn laag. De nieuwbouwprijzen daalden de afgelopen jaren met 25%, terwijl bestaande bouw 'slechts' 18% goedkoper werd. Aan de prijs hoeft het dus niet te liggen. Maar laat je niet wijsmaken dat dit hét moment is voor een nieuwbouwwoning. De risico's zijn reëel, dus laat je goed informeren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie