Nieuws

Lage hypotheekrente toch weer verder omlaag!

Concurrentiestrijd hypotheekverstrekkers laait op

woensdag 21 augustus 2013
Lage hypotheekrente toch weer verder omlaag!

De Nederlandse staatsrente staat al even onder druk. De hypotheekrente is hierop gebaseerd. Logisch dus dat deze rente op lange termijn gaat stijgen. Maar op korte termijn blijkt die rente helemaal niet te stijgen, hij daalt. Aanbieders houden de rente laag. Daarmee lijken ze in te willen leveren op hun hoge winstmarges en is er eindelijke sprake van enige concurrentie. We hebben er lang op moeten wachten, maar deze concurrentie is goed nieuws voor iedereen die bezig is met een woning of hypotheek.

Veel media schreven al over de buitensporig hoge marges die de drie grote Nederlandse banken, Rabobank, ING en ABN AMRO, op de basis-hypotheekkosten legden. In het laatste Wegwijs Magazine analyseerde Wegwijs de winsten van de banken, die als één van de weinige bedrijven in Nederland geen problemen met de crisis lijken te hebben. En dat terwijl er toch fors minder woningen worden verkocht.

Aandeel hypotheekverstrekkers Nederland 2012

Hoge marge, hoge winst
De hoge marge is één van de redenen dat de banken momenteel prima jaarcijfers leveren. Het gebrek aan concurrentie en, eerlijk is eerlijk, ook de consument die te gemakkelijk een hypotheekverstrekker kiezen, zorgden ervoor dat de grote banken toch nog steeds hun 'dure' hypotheken konden verkopen.

Degens worden gekruist
Maar nu gaan andere aanbieders de strijd aan. SNS Reaal, inmiddels staatsbank, kondigde aan te gaan concurreren met een hypotheekrentetarief met 4,05% voor een 10 jaar vaste hypotheek. Dit tarief haalde uitgebreid het landelijke nieuws, maar is eigenlijk weinig bijzonder. Argenta is met 3,85% al geruime tijd voordeliger dan SNS. Bij Argenta geldt als extra voorwaarde overigens wel dat je ook de overlijdensrisicoverzekering bij hen onderbrengt.
Ook Aegon, een naam die je eerder zou associëren met verzekeringen, verlaagt vandaag het eigen tarief. Voor een tien jaar vaste rente betaal je bij Aegon nu 3,9% rente. Delta Lloyd is met 3,80% nog iets goedkoper. Maar dat tarief geldt alleen als je maximaal 80% van de waarde van je woning wilt lenen. Bovendien kunnen een aantal voorwaarden negatief uitpakken. Maar wel goedkoop!

Rekenvoorbeeld
Wat scheelt zo'n paar tienden lager tarief nou? Met een hypotheek van € 250.000 loopt het verschil tussen Rabobank (4,40%) en Argenta (3,85%) op tot  € 13.212 over 10 jaar. Zelfs netto (inclusief renteaftrek) scheelt dit je € 766 per jaar.

 

Bruto rentelast over 10 jaar

Rabobank (4,40%)

€   99.810

Argenta (3,85%)

€   86.598

Voordeel Argenta

€   13.212


Een lagere hypotheekrente scheelt honderden euro's per jaar. Geld waar simpelweg een leukere besteding voor is te bedenken dan de bank 'spekken'. Het enige dat je als consument hoeft te doen, is goed vergelijken. Een financieel adviseur kan daarbij helpen. Meer informatie over de voordelen van een goedkope hypotheek en een uitleg van de voorwaarden waar je op moet letten vraag je aan via onderstaande informatiekaart. Of bekijk de lage hypotheekrentes van dit moment. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie