Nieuws

Kosten zorgverzekering omlaag

Wat heeft een extra eigen risico voor zin?

woensdag 14 augustus 2013
Kosten zorgverzekering omlaag

De zorgverzekering is dit jaar gemiddeld € 13 goedkoper dan in 2012, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De daling komt met name door de scherpe onderhandelingen die  zorgverzekeraars voeren met de aanbieders van zorg. Daardoor ben je goedkoper uit. Overigens wil dit niet zeggen dat je als verzekerde ook beter af bent. Zo zorgt het ieder jaar stijgende eigen risico voor extra kosten voor mensen die zorg nodig hebben. Uit het onderzoek van de NZa blijkt verder dat besparen op de zorgverzekering in trek is.

Zorgverzekeraars hebben van de overheid de taak gekregen om zorg in te kopen. Dit wil zeggen dat ze specifieke afspraken maken met onder andere apotheken en ziekenhuizen over de prijs van zorg. Deze afspraken leverden voor 2013 een besparing op van € 117 per verzekerde. Aan de andere kant wordt er steeds vaker een beroep op de zorgaanbieders gedaan, waardoor bovengenoemde voordeel weer afneemt. Per saldo betalen we voor de premie van de zorgverzekering zelf gemiddeld € 13 minder.

Overstappen ondanks moeite
Van alle zorgverzekerden is dit jaar 8,3 procent overgegaan op een andere zorgverzekeraar. Een relatief hoog percentage. Met 67,4 procent is het merendeel overigens wel tevreden bij de huidige verzekeraar. Het tarief speelt een belangrijke rol bij de overstap. De moeite die het vergelijken en bepalen van de beste optie kost, is voor veel mensen een belemmering. Belangrijkste selectiepunten zijn verschillen in het aanbod van de verzekeringen en de hoogte van vergoedingen. Ook de vraag of je wel bij een ziekenhuis of andere zorgaanbieder naar keuze terecht kan, is een punt van aandacht.

Meer mensen kiezen voor eigen risico
Het aantal mensen dat kiest voor een vrijwillig eigen risico stijgt. Iedere verzekerde heeft in 2013 sowieso een verplicht eigen risico van € 350. Veel verzekeraars promoten het nemen van een extra eigen risico. Je betaalt dan € 100 tot € 500 uit eigen zak als je zorg nodig hebt. In ruil daarvoor gaat de verzekeringspremie iets omlaag. Een constructie die uiteraard alleen lucratief uitpakt wanneer je geen of weinig zorg verbruikt. In 2009 koos 94,9 procent voor enkel het standaard verplichte eigen risico. Een percentage dat in 2013 daalde naar 90,3 procent. Opvallend is dat de mensen die kiezen voor een extra risico vaak ook meteen 'all in' gaan. Een verhoogd eigen risico van € 500, dus in totaal € 850, is het meest populair.

Het premievoordeel bij een extra eigen risico is in de afgelopen jaren licht gestegen. Koos je in 2009 voor een extra eigen risico van € 500, dan kreeg je gemiddeld € 205 korting op je premie. In 2013 is dit opgelopen tot € 230. Met deze gegevens weet je ook direct welk risico je neemt bij de keus. Mankeer je iets en is een bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk, dan lopen de kosten al snel op. Verbruik je je volledige eigen risico, dan ben je uiteindelijk tot € 270 duurder uit dan wanneer je je eigen risico niet verhoogd zou hebben.
 
De kosten voor de zorgverzekeringen 2014 zijn nog niet bekend. Traditioneel maakt de relatief kleine verzekeraar DSW als eerste in de markt haar tarief bekend. Vorig jaar gebeurde dit op 25 september. Het is de verwachting dat ook voor komend jaar de besparingen van verzekeraars doorwerken in de verzekeringspremie. Verzekeraars worden hierbij aangespoord door minister Schippers. Anderzijds maakte Achmea vandaag bekend dat de winstmarge op haar zorgtak behoorlijk is geslonken. Het is dus nog even spannend welke richting het op gaat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie