Nieuws

Doe iets met je spaargeld!

Inflatie (3,1%) en spaarbelasting (1,2%) hollen spaarrekening uit

donderdag 8 augustus 2013
Doe iets met je spaargeld!

Geld op je spaarrekening zetten en daarmee hopen dat het elke maand meer waard wordt, is verleden tijd. Deze maand is de inflatie 3,1% op jaarbasis. De spaarrente bij de grote banken Rabobank, ABN Amro en ING is 1,3% á 1,4% op jaarbasis. Zelfs als je áltijd bij de beste aanbieder zou sparen, kom je uit op slechts 1,8% op jaarbasis. Ofwel: je spaargeld wordt hoe dan ook minder waard. Hoe komt dit en wat moet je doen?

Het is eigenlijk ongelofelijk dat we in Nederland massaal blijven sparen, gezien de lage rentevergoeding die we over ons spaargeld krijgen. De reden: Nederlanders zijn extreem risicomijdend. Vergeleken met de rest van de wereld hebben Nederlanders gemiddeld de meeste verzekeringen. We willen gewoon alle risico's afdekken. Lekker veilig.

Probleemsparen
Die hang naar veiligheid is nu juist het probleem. Dat klinkt cryptisch. Maar als je weinig risico neemt met je geld door het op een spaarrekening te zetten, krijg je te weinig rentevergoeding om er daadwerkelijk op vooruit te gaan. De inflatie zorgt dat je iedere maand minder met je geld kunt kopen. En dat compenseert je spaarrekening niet. Alsof dit niet al genoeg kost, wil de overheid elk jaar 1,2% spaarbelasting hebben van al je geld bóven € 21.139 (per persoon) of € 42.278 (bij twee personen).

Op dit moment hebben Nederlandse huishoudens gemiddeld € 43.158 aan spaargeld. Dat is praktisch het bedrag waarover je (met twee personen) nog nét geen belasting betaalt. Laten we er eens vanuit gaan dat 25% van de Nederlanders meer spaart dan het gemiddelde. Die 25% is dan een dief van zijn eigen portemonnee wanneer hij of zij alleen maar (of te veel) geld op de spaarrekening zet.  3,1% inflatie + 1,2% spaarbelasting (voor spaargeld boven € 42.278)= 4,3% waardevermindering.  Daar moet een beter rendement tegenover staan, dan op de spaarrekening.
Sparen levert te weinig op
Wat zijn de alternatieven?
Wie denkt aan de alternatieven van sparen, komt uit bij beleggen. En wie denkt aan beleggen, denkt aan de crash begin deze eeuw waarbij belegd geld in een paar dagen tijd 30% minder waard werd. Een doemscenario. Toch wordt er wereldwijd volop belegd en profiteren daar heel veel bedrijven van. Dan zouden er toch ook voordelen aan dat beleggen moeten zitten.

Om te beginnen zijn er veel verschillende manieren om te beleggen: niet alleen aandelen, maar ook obligaties, grondstoffen en vastgoed. Een combinatie hiervan kan zorgen voor een mix die meer oplevert dan sparen, terwijl alsnog de grootste risico's vermeden worden. Kies je ervoor wél enkel in aandelen te beleggen, dan kan je dat ook op een veilige manier doen. Bijvoorbeeld door niet alleen te kiezen voor bedrijven in Nederland, maar ook een paar in Amerika, Duitsland, Scandinavië en misschien een beetje Brazilië en China. Spreid je risico.

Beleggen of sparen
Beleggen heeft drie nadelen ten opzichte van sparen. Eén: je moet er enige kennis van hebben (of ontwikkelen). Twee: je moet er tijd in investeren. Drie: je loopt meer risico op een groter verlies. Beleggen heeft als voordeel: het levert op lange termijn gemiddeld meer op dan sparen en het kán ook op korte termijn meer opleveren dan sparen. 

Hoe te beginnen?
Wil je iets doen aan het feit dat je spaargeld te weinig oplevert, maar vind je beleggen te nieuw en onzeker? Mogelijk is het volgende interessant:

  1. Splits je spaargeld in tweeën. Reserveer één deel dat je 'gewoon achter de hand wilt hebben'. Met het gedeelte dat je 'spaart voor later', bijvoorbeeld voor over 10, 20 of 30 jaar, ga je beleggen.
  2. Bepaal of je veel zelf wilt doen, of juist meer wilt uitbesteden. Hoe meer je wilt uitbesteden, hoe hoger de kosten. Hoe meer je zelf wilt doen, hoe meer tijd (en kennis) je zult moeten investeren.
  3. Zoek een vermogensbeheerder of een bank om te starten met beleggen en bekijk de aanbieders. Binck, Alex,  Lynx en Today's Brokers zijn voorbeelden van beleggingsbanken. Alex, Robeco en Brand New Day zijn voorbeelden van vermogensbeheerders.
  4. Bekijk goed wat die aanbieders voor je doen en zorg dat je de kosten die ze daarvoor in rekening brengen, helder voor ogen hebt.
  5. Koop je beleggingen (als je het zelf wilt gaan doen) of stort je geld op een beleggingsrekening en laat de  beheerder (handmatig of geautomatiseerd) je beleggingen kopen. 

Verder denken dan het openen van een spaarrekening kost tijd en voelt wellicht onzeker. Een spaarrekening is makkelijker. Maar een spaarrekening levert nu simpelweg heel erg weinig geld op. Net als bij bijvoorbeeld een kopen van een woning of het aanvullen van je pensioen, loont het écht de moeite om wat tijd te investeren in het onderwerp. Op lange termijn levert het je die investering weer op

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie