Nieuws

Aandelen stapje terug door onrust Syrië

Nederland blijft buiten schot

vrijdag 30 augustus 2013
Aandelen stapje terug door onrust Syrië

De dreiging in Syrië bewijst eens te meer dat je als belegger afhankelijk bent van zaken waar je geen invloed op hebt. Zelfs wanneer je als particuliere belegger alleen belegt in bedrijven uit de regio, heeft het conflict aan de andere kant van de wereld invloed. De Nederlandse aandelenbeurs deed na een forse stijging in juli even een stapje terug. Is het verstandig om te rekenen op meer dalingen of zal dat zo'n vaart niet lopen?

Vanaf eind juni tot medio augustus steeg de AEX meer dan 10 procent. Beleggers kregen de smaak te pakken en de aandelenbeurs steeg tot het hoogste niveau sinds eind 2008. Positief nieuws over de resultaten van bedrijven en de afnemende crisis in verschillende landen deed de beurs goed. Na de recordstand van 379,62 op 14 augustus daalde de AEX echter weer tot de huidige 363,5.

Waarom dalen nu de koersen?
Syrië is niet het enige voorbeeld. Bijvoorbeeld rellen in Griekenland en onrust in Egypte zorgden eerder wereldwijd voor dalende beurskoersen. Ook in Nederland. Reden hiervoor is dat veel bedrijven internationaal handelen. Wanneer het mis gaat in een bepaald land, bestaat er risico dat dit leidt tot instabiliteit in de hele omgeving. Zo is het conflict in Syrië voor onder andere Iran een reden om dreiging te uiten richting de VS. Beleggers zijn er huiverig voor dat bij verdere escalatie de handel met bedrijven uit die regio afneemt.

Een meer direct gevaar voor de wereldeconomie is een stijging van de olieprijs. Het prijspeil steeg toen bekend werd dat een aanval op Syrië wordt overwogen. Nadat de Engelsen aangaven daar niet aan deel te nemen, daalde het tarief van olie weer iets. Toch blijft het afwachten. Wanneer de Westerse landen actie ondernemen, kan het lastiger worden om olie te vervoeren vanuit het Midden-Oosten. Dat resulteert in een prijsstijging. Een hogere olieprijs is negatief omdat bedrijven dan meer geld kwijt zijn bij het produceren en vervoeren van hun producten. Ze maken dan minder winst, wat je terugziet in lagere koersen.

Nederland en Duitsland blijven buiten schot
De Verenigde Staten zoeken bondgenoten voor het eventueel uitvoeren van vergeldingsacties voor de aanvallen waar, volgens de berichten, chemische wapens bij zijn gebruikt. De Engelsen haakten na een stemming af. Frankrijk gaf aan het inzetten van chemische wapens niet te tolereren en sluit actie niet uit. Nederland en Duitsland houden zich op de vlakte. Mede omdat nog niet onomstotelijk vaststaat dat de Syrische overheid inderdaad middelen heeft ingezet die op de 'verboden lijst' staan.

Waar gaat de beurs naartoe?
Ondanks de lichte daling van de aandelenkoersen, staat de AEX nog dichtbij de hoogste koers van het jaar. De onrust in de wereld is lang niet de enige factor die een rol speelt. Zo wordt verwacht dat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) dit jaar begint met het afbouwen van de steun aan banken. Wellicht in september al. Beleggers zijn daar nerveus over. Wanneer de FED minder geld aan banken en ondernemingen beschikbaar stelt, wordt er minder gekocht. Geld dat je niet hebt, kun je immers ook niet uitgeven. Daardoor dalen de winsten van bedrijven: slecht nieuws voor beleggers.

Voorlopig is het grote enthousiasme onder beleggers wat bekoeld en staan de signalen op oranje. Overigens geldt dat met name voor de relatief korte termijn. Want hoe erg de situatie in Syrië ook is, net als eerder in Egypte zijn deze ontwikkelingen van tijdelijke aard. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie