Nieuws

6x besparen voor studenten

Van belastingteruggave tot te dure kamers

woensdag 7 augustus 2013
6x besparen voor studenten

Volgende maand starten bijna 700.000 studenten een nieuw studiejaar. Daarvan zijn er ruim 150.000 eerstejaars, met alle chaos van dien. Nieuwe opleiding, nieuwe mensen, nieuwe omgeving. Ga je daarnaast ook nog eens het huis uit, dan moet er een hoop geregeld worden. En dat kost allemaal geld. Zes bespaartips voor studerend Nederland.

Een van de belangrijkste geldzaken voor studenten: de studiefinanciering. Studenten ontvangen vier jaar lang een maandelijkse basisbeurs. Voor thuiswoners is dat € 98 per maand, voor uitwonenden € 272 per maand. Voldoe je aan de voorwaarden (o.a. binnen tien jaar afstuderen), dan wordt deze lening je uiteindelijk kwijtgescholden. Daarnaast ontvang je mogelijk een aanvullende beurs. Deze bedraagt maximaal € 252 per maand, afhankelijk van o.a. het inkomen en vermogen van je ouders. Je kunt online alvast je studiefinanciering berekenen.

Let op met werken en/of lenen
Goede kans dat je van enkel de studiefinanciering niet kunt leven. Er moet dus gewerkt worden. Bijna tachtig procent van de studenten heeft naast de studie een bijbaan: gemiddeld 12 uur per week, vaak in de horeca of in een winkel. Zo kun je rekenen op een netto maandelijks inkomen van pakweg € 350. Let wel op dat je alleen recht hebt op studiefinanciering als je jaarlijks niet te veel bijverdient. Voor 2013 ligt die grens op € 13.530. Verdien je meer, dan moet je mogelijk (een deel van) je studiefinanciering terugbetalen. De precieze voorwaarden vind je hier.

Een andere optie: lenen. Dat kan bij DUO, de organisatie die ook de studiefinanciering regelt. Je kunt tot € 438 per maand lenen. Terugbetalen hoeft pas zodra je afgestudeerd bent én zodra je inkomen dat toelaat, je betaalt naar draagkracht. Je betaalt natuurlijk wel rente over deze studieschuld. Die rente wordt vastgesteld op 1 januari van het jaar waarin je afstudeert. Momenteel staat deze rente extreem laag (0,6%), maar met het aantrekken van de economie zal ook dit tarief oplopen. Het is verstandig om daar nu al rekening mee te houden.

Koop tweedehands studieboeken
Bij een nieuw studiejaar hoort een nieuwe boekenlijst. Nieuwwaarde: gemiddeld € 500. Of bijna het dubbele, als je bijvoorbeeld geneeskunde studeert. Het loont om je boeken tweedehands te bestellen. Op websites als studieboekenmarkt.nl en tweedehandsstudieboeken.nl kun je je volledige boekenpakket opzoeken. De staat van de boeken staat erbij en je betaalt dan pakweg 40% van de nieuwprijs. Je kunt er natuurlijk ook je eigen boeken van afgelopen jaar te koop aanbieden.

Betaal niet teveel huur
Op kamers wonen is duur, zeker in de randstad. De hoofdprijs betaal je in Amsterdam: gemiddeld 15m2 voor € 493 per maand, ofwel € 36 per vierkante meter. Een groot verschil met steden als Tilburg, Enschede en Groningen, waar je slechts € 20 per vierkante meter betaalt. Dat Amsterdam duurder is dan Groningen, is gezien wachttijd en woningtekorten niet gek. Maar sommige verhuurders maken er misbruik van. Met het puntensysteem van de Rijksoverheid kun je bekijken of je kamerhuur binnen de wettelijke kaders valt. Is dat niet het geval, ga dan met je huisbaas in gesprek of overweeg een andere woning.

Kijk je verzekeringen na
Ga je op jezelf wonen, dan horen daar verzekeringen bij. Denk aan de inboedel- en opstalverzekering. Kijk daarnaast eens naar je zorgverzekering: tot je 18e ben je automatisch via je ouders verzekerd, daarna moet je zelf wat regelen. Gelukkig krijg je als student vaak korting. Er zijn verschillende verzekeraars die zelfs speciale studentenverzekeringen aanbieden. Het basispakket is overal hetzelfde en dus gemakkelijk op prijs te vergelijken. Bij aanvullende pakketten is dat lastiger, omdat de inhoud onderling verschilt. Daarnaast kun je vaak kiezen voor een hoger eigen risico, in ruil voor korting op de premie. Het is wel belangrijk om je te realiseren wat dat betekent: kun je dat risico dragen?
 
Doe belastingaangifte
Vorig jaar namen bijna 150.000 studenten niet de moeite om belastingaangifte te doen. Zonde, want met een beperkt inkomen heb je meestal recht op belastingteruggave. Doe je geen aangifte, dan loop je gemiddeld € 350 mis. Aangifte doen kan inmiddels volledig online, ook voor eerdere jaren (t/m vijf jaar terug). Als je inlogt via DigiD worden je inkomensgegevens automatisch ingevuld, je hoeft ze alleen te controleren en eventueel aan te vullen. Onder bepaalde voorwaarden kun je wellicht ook (een deel van) je studiekosten en andere uitgaven aftrekken. Meer info vind je hier.

Zoek uit of je recht hebt op zorg- en/of huurtoeslag
Als student heb je meestal recht op zorgtoeslag, als je zelfstandig woont soms ook op huurtoeslag. Om onbegrijpelijke redenen laat ongeveer een op de vijf studenten dat bedrag liggen. Zorgtoeslag is inkomensafhankelijk en bedoeld als tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering. Je ontvangt tot € 1056 per jaar, vrijwel alle studenten komen hiervoor in aanmerking.

Ook huurtoeslag kan snel oplopen, tot een paar honderd euro per maand. Er gelden wat meer voorwaarden, zo moet je een eigen voordeur hebben (een studentenhuis voldoet meestal niet aan de eisen) en mag de huurprijs niet te hoog of te laag zijn. Ook je inkomen speelt een rol. De precieze voorwaarden en een rekenmodule vind je hier.

Studeren is duur. Geen wonder dat bijna de helft van de studenten aangeeft maar met moeite rond te komen. Des te vreemder is het echter dat er zóveel geld blijft liggen: met enkel de belastingaangifte en je zorgtoeslag hebben we het al over ruim veertienhonderd euro. Daarnaast zijn er gelukkig nog volop bedrijven en instanties die je graag als klant hebben: de speciale aanbiedingen, studentenvoordeel en kortingspassen liggen voor het oprapen. Alle kleine beetjes helpen!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie