Nieuws

“33% meer woningen verkocht!” Kan de vlag uit?

Wat deze flinke plus nu werkelijk betekent

maandag 19 augustus 2013
“33% meer woningen verkocht!” Kan de vlag uit?

De woningmarkt zit in de lift! In juli werden er 33% meer woningen verkocht dan een maand eerder, en 30% meer dan een jaar geleden. Daarnaast is de gemiddelde woning vorige maand maar liefst 3,8% meer waard geworden. Fantastisch nieuws! Op het eerste oog tenminste. Bekijk je de cijfers beter, dan is nog niet zeker wat dit betekent. Hoe staan we er nu echt voor?

Het aantal verkochte woningen en de gemiddelde woningprijs wordt traditioneel afgezet tegen de cijfers van een maand én een jaar eerder. In dit geval is het belangrijk te weten dat de cijfers van 2012 geen goed ijkpunt zijn voor uitspraken over 2013. Vorig jaar juli werden er extreem weinig woningen verkocht. Oorzaak hiervoor was de tijdelijk lagere overdrachtsbelasting: tot 31 juni 2012 betaalde je slechts 2% in plaats van 6%. Hierdoor werden er in juni ruim 16.210 woningen verkocht: dat waren er veel! Voor die woningen werd ook relatief veel betaald. In juli, de maand erna, vielen de verkoopcijfers én de prijs vervolgens flink terug. Kortom: de cijfers van juli 2013 kunnen niet vergeleken worden met die van juli 2012. 

Artikel Woningen1

Hoe zit het dan wél?
In juli 2013 werden er bijna 10.000 woningen verkocht, ongeveer de helft van wat er vóór de crisis (bijv. in 2007) verkocht werd. In juli werden er 33% meer woningen verkocht dan in juni. Dat lijkt heel wat, maar eigenlijk gaat het om "33% méér dan héél erg weinig": Juni 2013 scoort een vijfde plaats op de ranglijst 'slechtste verkoopmaanden sinds 2005'.

Maar, eerlijk is eerlijk, een toename in het aantal verkochte woningen is ook positief. In dit geval gaat het om een toename van 2.400 woningen op maandbasis. Kijken we naar de gehele woningmarkt en het verloop over de afgelopen jaren dan heeft dat weinig betekenis, voor nu is het een vonkje aan het eind van de tunnel. Maar  dat is in ieder geval iets. Waar komt dat lichtpuntje vandaan?

De afgelopen maanden
In december 2012 publiceerde Wegwijs haar visie op de woningverkoop in 2013: Woningprijs gaat stijgen in februari en maart 2013. Hieruit wordt niet alleen duidelijk wat er voor de eerste helft van 2013 te verwachten was, maar ook welke oorzaken hieraan ten grondslag lagen. De afsluiter: "een opleving in de cijfers van februari en maart, neutraal in april, een dip in mei en juni, en een voorzichtige opleving in juli en augustus 2013".

Deze verwachting heeft grotendeels te maken met de basis van de kadastercijfers: het Kadaster registreert de woningen die passeren bij de notaris, gemiddeld drie maanden nadat een woning 'officieus' verkocht is. Deze cijfers lopen dus eigenlijk drie maanden achter op actualiteiten, politieke ontwikkelingen en andere zaken die de woningmarkt beïnvloeden.

Artikel Woningen2

Wat er het afgelopen half jaar ongeveer gebeurde: 

  • Eind 2012 werden er veel woningen verkocht in verband met het verdwijnen van de aflossingsvrije hypotheek. Daarom een plus in de kadastercijfers van februari en maart.
  • Begin 2013 werden er weinig woningen verkocht, zoals eigenlijk ieder jaar. Daarom een dal in de kadastercijfers van april, mei en juni.
  • In het voorjaar werd de media (en dus de consument) positiever, de cijfers voor die maand waren immers goed. Daarnaast daalde de hypotheekrente: nóg meer reden om te gaan kopen. Daarom een piek in de kadastercijfers van juli. Die zal voor augustus vermoedelijk doorzetten.

Al met al klopt de voorspelling van Wegwijs aardig en zijn de woningmarktcijfers goed te verantwoorden, zeker wanneer je achterom kijkt. Kijken we naar de toekomst, dan lijkt het erop dat met name de huidige politieke stilte langzaamaan zijn vruchten afwerpt. We zullen nog heel wat van dit soort maanden nodig hebben voor we echt van een opleving kunnen spreken, maar juli zou een eerste stap kunnen zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie