Nieuws

Woningverkopen gehalveerd: geen paniek!

Het gaat toch juist beter?

woensdag 17 juli 2013
Woningverkopen gehalveerd: geen paniek!

De woningverkopen liggen in juni van dit jaar maar liefst 55,4 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Pardon, ging het niet juist langzaam beter op de woningmarkt? En waarom wijken ze af van de eerdere cijfers van de NVM? Deze sombere cijfers komen van het Kadaster en zijn daarom minder actueel. Ze gaan over de verkopen van drie maanden geleden. Los daarvan kunnen de cijfers niet vergeleken worden met een jaar eerder: in dezelfde periode in 2012, zou de overdrachtsbelasting van 2% verhoogd worden naar 6%. De Kadastercijfers van juni 2012 laten daarom een enorme positieve uitschieter zien: er werden 'nog snel' heel veel woningen gekocht om van het lage belastingtarief te profiteren. Uiteindelijk is de belastingverhoging niet doorgevoerd, maar toen waren de woningen al verkocht. Een daling van 55,4% is daarom minder indrukwekkend dan het lijkt. De maanden zijn simpelweg niet te vergelijken.

De cijfers lijken weinig hoopgevend. Toch zijn partijen als de ING en makelaarsvereniging NVM optimistisch. Zo laat NVM weten dat er het eerste kwartaal weinig verkocht werd, maar dat de woningverkoop in het tweede kwartaal met bijna 20 procent aantrok. Dat klinkt als goed nieuws, maar betekent helemaal niks: de woningverkoop trekt in het tweede kwartaal altijd flink aan, meestal zelfs met meer dan 20 procent. Nu na een zeer slecht eerste kwartaal de verkoop in het tweede kwartaal met sléchts 20 procent aantrekt, mag duidelijk zijn dat er geen sprake is van een opleving. We kunnen hooguit - en met moeite - spreken over een stabilisatie.

Gemiddelde woningprijs?
Los van het aantal verkochtte woningen, meldt de NVM een gemiddelde prijs van € 205.000. Deze prijs ligt lager dan een jaar eerder maar makelaars merken dat in het tweede kwartaal van het jaar de daling beduidend minder sterk was dan begin 2013. De prijs van het Kadaster is nu nog niet bekend.

Rijtjeshuis in Overijssel minst populair
Verkopers van een rijtjeswoning in Overijssel hadden het meest moeite om de woning kwijt te raken. In die provincie daalde de woningverkopen het meest. De daling was het minst sterk bij appartementen en qua provincie scoorde Drenthe het best.

De cijfers van het Kadaster liggen achter. De mogelijke stabilisatie van de prijsdaling van woningen, zoals eerder aangegeven door de NVM, is hierin simpelweg nog niet terug te zien. De conclusie blijft dan ook ongewijzigd: de nog steeds lage hypotheekrente en de goede betaalbaarheid van woningen blijft een kans voor kopers. Om nog maar te zwijgen van de ruime keus aan te koop staande woningen. Meer informatie over aankoop en de hypotheekfinanciering kan je opvragen via het onderstaande formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie