Nieuws

Wel of geen herstel op de woningmarkt?

Zoals verwacht: woningprijs bijna gelijk, verkopen stijgen

vrijdag 12 juli 2013
Wel of geen herstel op de woningmarkt?

Volgens ING wil twee derde van de starters nú kopen. Wegwijs gaf eerder aan dat nú inderdaad een goed koopmoment lijkt en inmiddels bevestigen ook de verkoopcijfers van de NVM dat we langzaam wat positiever mogen gaan denken. Maar is het nou alleen maar "positive thinking" of zit er écht een verandering aan te komen?

Meerdere kranten en nieuwswebsites hebben deze week aangegeven dat nú een goed koopmoment is. Wegwijs gaf dit vorige week ook reeds aan. Dit komt omdat de prijzen van woningen laag zijn alsmede de hypotheekrente. Ook de NVM en ING zijn positief. En de DNB gaf ook aan dat de hypotheekrente nu wel erg laag is.

Als we maar veel en hard genoeg roepen…
Als veel mensen praten over herstel van de woningmarkt, stijgt het vertrouwen onder consumenten. Die durven weer te kopen, waardoor het  herstel inderdaad doorzet. De profetie wordt dan waarheid. Een zogenaamde self-fulfilling prophecy. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de beleggingsmarkt. Als de meerderheid van de beleggers denkt en roept dat de aandelenkoersen dalen, dan verkopen deze beleggers uit voorzorg hun aandelen. Het gevolg daarvan is dat de koersen inderdaad dalen: de voorspelling maakt zichzelf waar. 

Wat zeggen de cijfers?
Er zijn van april tot en met juni 19,8% meer woningen verkocht dan in januari tot en met maart van dit jaar. Positief, zo lijkt het. Maar voor een goed onderbouwde uitspraak moeten we iets verder terug in de geschiedenis. Eind 2012 was het laatste moment dat mensen een huis konden kopen en niet verplicht hoefden af te lossen. In december 2012 was er daardoor een run op woningen. Gelijk na die stormloop volgde een dal, in januari en februari. Logisch dus dat het eerste kwartaal van 2013 slecht was. En daarmee ook logisch dat de verkopen weer zijn gestegen. Of beter gezegd, logisch dat de verkopen weer teruggaan naar het oude niveau.

Woningprijs En Aantal Verkopen 2012 2013

Hoever daalt de prijs nog?
Of de prijs nog verder gaat dalen, is niet met volledige zekerheid te zeggen. Duidelijk is wel dat alle positieve media-aandacht van dit moment de toch al aarzelende kopers over de streep zal trekken. En meer vraag naar woningen zorgt er normaalgesproken voor dat de prijs stijgt of, in dit geval, stabiliseert. Ook op basis eerdere berekeningen van Wegwijs, begin 2011, bleek de woningprijs medio 2013 te gaan stabiliseren.

Of de prijs nou wel of niet nog iets verder daalt, het blijft een feit dat nu het uitgelezen moment lijkt om een woning te kopen. De hypotheekrente is vanuit de historie belicht, erg laag. De woningprijzen zijn ook laag. We kunnen er weinig anders van maken. Starters, sla je slag!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie