Nieuws

Verdien je wel genoeg?

Wat verdien je in de Eredivisie, bij Ziggo, als Tros-presentator of als minister-president?

woensdag 3 juli 2013
Verdien je wel genoeg?

In tijden van recessie kijken we met name naar onze uitgaven. Hoe kunnen we besparen? Maar hoe zit het eigenlijk met ons inkomen; verdienen we wel genoeg salaris? Hoe zouden we meer salaris kunnen verdienen? Waar vind je de best betaalde banen? Wat verdienen de grootverdieners of 'graaiers' eigenlijk en is dat terecht?

Het modale salaris over 2013 komt neer op € 33.500 bruto per jaar, ofwel € 2.585 bruto per maand. Als je niet spaart voor je pensioen en 40 uur werkt, wordt er gemiddeld ongeveer € 1.900 netto op je bankrekening bijgeschreven.

Overzicht salarissen in Nederland
Verdeling van salarissen in Nederland

We worden letterlijk armer
We zijn de laatste jaren letterlijk armer geworden. De spullen die we kochten werden duurder, maar ons inkomen steeg minder hard mee. Laten we 2007, het laatste jaar vóór de crisis, als basis nemen. We verdienden toen gemiddeld € 2.430 per maand. Sinds 2007 zijn de prijzen van spullen met 12% gestegen (inflatie), maar ons inkomen steeg met slechts 6%. We kunnen dus aanzienlijk minder kopen dan zes jaar geleden.

Stijging Inkomen

Profvoetballer worden?
Het is de droom van velen: rijk worden. Maar hoe doe je dat? Een carrière als profvoetballer is voor de meesten niet weggelegd. Inkomens van € 33,9 miljoen per jaar (Ronaldo), € 30,9 miljoen (Messi) of € 12,2 miljoen (Sneijder) blijven daarom een utopie. Mee-voetballen in onze "mickey-mouse" eredivisie levert aanzienlijk minder op: gemiddeld € 283.000 per jaar.

Waar moeten we gaan werken?
Als je eenvoudiger een goed salaris wilt verdienen, kies dan voor het juiste bedrijf. In de financiële sector wordt het meest verdiend. Acht procent van alle salarissen boven € 150.000 per jaar zijn afkomstig uit die sector. Tot voor kort kon je bij de semi-overheid, zoals ziekenhuizen en woningcorporaties, ook flink verdienen. Maar in deze sectoren heeft de overheid fors ingegrepen. Je kunt je wat dat betreft beter richten op het bedrijfsleven. Zou je je bijvoorbeeld weten op te werken tot topbestuurder van internetaanbieder Ziggo, dan staat er een jaarinkomen van € 15,7 miljoen op je salarisoverzicht.

De top drie sectoren met inkomens boven de € 150.000 (bron: CBS):

  1. Financiële dienstverlening
  2. Zakelijke dienstverlening
  3. Vervoer, informatie en communicatie.

Belangenbehartiger van consument blijkt 'graaier'
De consument moet worden beschermd tegen grootverdieners. Met name de financiële sector lag de afgelopen jaren onder vuur. Begrijpelijk, want hier wordt gemiddeld veel geld verdiend; soms te veel. Consumentenprogramma Radar kwam in opstand en pakte breed uit over de woekerpolis. Goed, want dit hield de verzekeraars in toom. Op hetzelfde moment besloot de overheid dat financieel adviseurs altijd het klantbelang moesten dienen. Er kwam een controlerende instantie: de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Maar wat bleek: zowel klokkenluider Radar als inspectiedienst AFM knepen een oogje dicht als het aankwam op de verdiensten van hun eigen bestuurders: Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg ontvangt van de publieke omroep € 363.000 aan salaris. Directeur Ronald Gerritse van de AFM € 511.000. Beiden worden ze betaald van ons belastinggeld. Zouden deze salarissen worden teruggeschroefd naar het salaris van onze minister-president (€ 144.000 per jaar), dan scheelt dat € 588.000 per jaar. Met dat geld kun je 13 docenten in het voortgezet onderwijs aan het werk zetten.

Minister-president: schamel salaris?
Rutte verdient dus zo'n € 144.000. Daar komt nog een paar duizend euro aan 'onkosten' bij. Maar per saldo lijkt de belangrijkste baan van Nederland relatief slecht te betalen. Is dat die slapeloze nachten wel waard? Niet direct, zo lijkt het. Maar op termijn wel. Ministers gaan pas goed verdienen ná hun Den Haag - periode. Het salaris van oud-premier Balkendende - tegenwoordig partner bij Ernst en Young en Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit - is niet exact bekend, maar ligt ergens tussen de € 400.000 en € 700.000 per jaar. Wouter Bos verdiende bij consultancybureau KPMG € 400.000 en Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter bij de ABN AMRO (ook ABN AMRO is nu een overheidsinstelling) verdient € 750.000.

Kijken we naar ons eigen maandinkomen, dan is het inderdaad recessie. We zullen pas op de plaats moeten maken. Hoewel 'moeten'? We doen het eigenlijk al. Veel uitgaven zijn teruggeschroefd. En vaak rigoureuzer dan strikt noodzakelijk is, als 'buffer' voor nóg slechtere tijden. Weer volop geld uitgeven, zoals Rutte graag wil, is dus leuk gezegd. Maar dan zullen eerst onze inkomens wat moeten gaan stijgen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie