Nieuws

Vaker naar huisarts. Minder naar ziekenhuis.

De restitutiepolis blijft!

maandag 22 juli 2013
Vaker naar huisarts. Minder naar ziekenhuis.

Terwijl voor veel Nederlanders de vakantie al begonnen is, heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers nog bergen verzet. Samen met de medische wereld en de zorgverzekeraars bespaart ze de staatskas structureel een miljard euro per jaar. Bovendien wordt het basispakket veel minder verschraald dan voorspeld. Ook de restitutiepolis, de zorgverzekering met keuzevrijheid voor een zorgaanbieder, blijft bestaan. Als verzekerde krijg je wel meer eigen verantwoordelijkheid bij het kiezen van een zorgverzekaar. Vanaf nu éxtra opletten dus.

Op dit moment betaal je een gedeelte zelf als je - met een normale zorgverzekering (naturapolis) - kiest voor een ziekenhuis waar een verzekeraar geen "kortingsafspraak" mee heeft gemaakt. In de toekomst moet je in dat geval echter je volledige behandeling zelf betalen. Behalve als je een restitutiepolis hebt. De restitutiepolis onderscheidt zich zo dus meer dan voorheen van de normale verzekering met gecontracteerde zorg, maar wordt waarschijnlijk ook duurder dan die nu is.

Geen daling, maar minder stijging
Het duurt nog tot minimaal eind september voordat de eerste zorgverzekeraars de premie voor het nieuwe jaar bekendmaken. Afgelopen april vond Schippers nog dat de premie voor 2014 omlaag moest, de verzekeraars hebben immers behoorlijke winsten gemaakt. Inmiddels houdt ze zich op de vlakte over dit prijsbeleid. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) was de enige die zich er na het akkoord over uitliet. Volgens hen is de winst van vorig jaar nodig om de buffers aan te vullen. De bezuinigingen van volgend jaar zullen slechts leiden tot minder premiestijging.

Huisarts krijgt het druk
Toch mag de minister trots zijn. Waar andere bewindslieden de grootste moeite moeten hebben om het kabinet aan 6 miljard euro extra bezuinigingen te helpen, (denk aan de studiefinanciering, het defensiematerieel of de gevangenisbewaarders) lukt het Schippers wonderwel goed. Maar waar heeft zelf water bij de wijn moeten doen?

Dat is bijvoorbeeld het basispakket van de zorgverzekering. Schippers had die liever verder uitgekleed, maar dat is haar niet gelukt. Ze had 1,5 miljard euro op zak willen houden, maar ze is uitgekomen op 300 miljoen. Het verschil van 1,2 miljard wordt opgevangen door patiënten die minder vaak in een duur ziekenhuis te helpen en vaker bij de huisarts.

Het verplaatsen van zorg van de specialist naar de huisarts is al een paar jaar aan de gang. Mensen met kwalen als een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte of overgewicht bezoeken steeds minder vaak de specialist. Dat is maar goed ook, want de minister kan medisch specialisten - die meestal zelfstandig werken en niet in loondienst bij het ziekenhuis - niet dingen minder te gaan verdienen. Dat werk aan de huisartsen geven, maakt de zorg weer wat goedkoper.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie