Nieuws

Rood staan = 15% rente betalen

Zo leen je veel goedkoper …

donderdag 25 juli 2013
Rood staan = 15% rente betalen

Zelfs wanneer je een prima salaris hebt, kan het gebeuren: het geld is even op. Geen nood, de bank geeft je de gelegenheid om rood te staan. 44 procent van alle Nederlanders maakt hier wel eens gebruik van. Voor deze 'hulp' van de bank betaal je echter veel, tot wel 14% rente. En dat terwijl een groot deel van de rekeninghouders verwacht dat de rente lager is dan 6%. Oppassen dus!

Vrijwel niemand weet welke rente banken jou in rekening brengen als je rood staat. Bij creditcards is dit al net zo onbekend. En dat terwijl het juist bij VISA of Mastercard alleen maar draait om de rente bij (tijdelijk) krediet. Bij banken denken twee op de drie rekeninghouders dat je bij rood staan, minder dan 12% betaalt. De drie grootste banken, ABN Amro, ING en Rabobank, rekenen respectievelijk 15%, 15% en 12,9% per jaar.

''We hebben de extra ruimte nodig''
Uit het onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) blijkt dat steeds meer mensen rood willen staan op hun rekening. "Voor de zekerheid" en "makkelijk" zijn twee belangrijke argumenten. Rood staan is iets dat je wellicht primair associeert met lagere inkomens. Echter, bij middeninkomens (€ 23.500 tot € 39.000) staat 23 procent met regelmaat rood. Bij de lage inkomens is dat overigens 25 procent.

Leen voordeliger
Mensen staan liever rood dan dat ze geld lenen, blijkt ook uit het onderzoek. Bijzonder, want rood staan is simpelweg hetzelfde als geld lenen. Ook zijn de hoge kosten van een reguliere lening voor veel mensen een drempel om geen lening af te sluiten. Alweer een verkeerde aanname. Bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet ligt de rente juist veel lager dan bij rood staan.

Credit card niet beter
Gaat het nou beter bij de creditcard? Nee, helaas. Als het een creditcardsaldo niet direct weer via je bank geïncasseerd kan worden, gaat de renteteller lopen. Mastercard rekent hiervoor 1,17% per maand. Dat klinkt als 'weinig'. Maar 1,17% per maand is 15% per jaar. En dat klinkt als 'veel'.

Er zijn goedkopere opties om te geld te lenen, bijvoorbeeld via een doorlopend krediet. Hierbij betaal je alleen rente als je ook echt geld leent, net als bij rood staan dus. Een persoonlijke lening is een andere optie. Hierbij sluit je, net als bij een hypotheek, een lening af. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie