Nieuws

Nederland heeft € 431 miljard schuld. Komt dat ooit nog goed?

Nederlandse schuld kost jou € 540 per jaar

dinsdag 23 juli 2013
Nederland heeft € 431 miljard schuld. Komt dat ooit nog goed?

Geld dat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Het lijkt zo simpel. Toch heeft Nederland € 431 miljard schuld. Geen schuld zoals bij een hypotheek, waar er een woning tegenover staat. Nee, 'gewoon' geleend geld waarover we rente betalen. Per Nederlander kost dat € 540 per jaar aan rente. Zonde van het geld, toch?

Als we die € 431 miljard omrekenen heeft elke Nederlander € 25.700 aan ongedekte schuld. Als ons dat € 540 per jaar kost, betalen we dus gemiddeld 2,1% rente per jaar. Dat percentage valt eigenlijk wel mee als je dat vergelijkt met wat je voor een hypotheek betaalt.

Van wie leent Nederland geld?
Als jij zelf geld wilt lenen, klop je meestal aan bij een bank. Nederland doet dat ook. 26% van het geld dat Nederland leent, is afkomstig van één van de grote Nederlandse banken. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben 17% van de het geld geleend aan onze overheid. Maar de grootste som van 53% komt van buitenlandse geldverstrekkers.

Onze schuld blijft groeien.
Als het niet goed gaat met de economie is het soms nodig om extra te investeren en dus om geld te lenen.  Die extra investering leidt dan tot een begrotingstekort. De afgelopen tijd is er veel gesproken over het feit dat dit tekort maximaal 3% mag zijn. Nederland geeft dan 3% meer uit dan dat er binnenkomt. Onze schuld blijft dus groeien.

De politieke partijen zijn het er op dit moment niet over eens of we nou nog meer schuld moeten maken, en daarmee de economie moeten stimuleren, of dat we juist moeten bezuinigen omdat er al zoveel schuld is.

Nederland 'beter dan gemiddeld'
Ondanks onze miljardenschuld doen we het beter dan gemiddeld. Absolute hekkensluiters zijn, weinig verbazend, Griekenland, Italië en Portugal. Ook onze zuiderburen doen het niet goed en hebben simpelweg een erg hoge schuld. Estland heeft in Europa de kleinste schuld. Als we buiten Europa kijken, zien we ook dat de V.S. een forse schuld per inwoner heeft. 
Schulden Per Land Per Inwoner
Hoe erg is zo'n hoge schuld?
Op dit moment is onze schuld 72% van het BBP, ofwel: 72% van het totaal aan goederen en diensten die we met z'n allen in Nederland elk jaar produceren. Als dit percentage boven de 80% uitkomt, wordt het volgens het CPB tijd om meer af te gaan lossen. Maar dat we een lening uit hebben staan, is op zichzelf niet erg. Als we onze rente maar netjes kunnen betalen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie