Nieuws

Maar 80% lenen voor je woning? Niet nodig!

Wijffels zaait twijfels

maandag 15 juli 2013
Maar 80% lenen voor je woning? Niet nodig!

De woningmarkt lijkt te herstellen. Helaas zijn er mensen die de profetie trachten te dwarsbomen. Oud-topman van de Rabobank, Herman Wijffels, riep dat het maximaal te lenen bedrag terug zou moeten naar 80% van de woningwaarde. Reden: de leningen voor consumenten zijn té hoog. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft al aangegeven achter de ideeën van de oud-Rabobank directeur te staan. Maar wat is er nou eigenlijk aan de hand?

Wijffels ziet twee problemen. Eén: het aantal gedwongen verkopen van huizen neemt toe. Consumenten kunnen steeds vaker hun woonlasten niet meer betalen en dus moet de woning worden verkocht. Twee: onze hypotheken zijn te hoog in relatie tot de waarde van onze woningen. In bijvoorbeeld Duitsland lenen mensen minder dan 100% van de waarde van hun woning. Om meer buitenlandse banken geïnteresseerd te krijgen voor de Nederlandse leningen, moet die balans hersteld worden. 

Wat zou er moeten veranderen?
Hij wil dat mensen zoveel sparen voor hun woning, dat ze maximaal voor 80% van de waarde van hun woning een hypotheek nodig hebben. Ofwel: wil je een woning kopen van € 200.000, dan moet je € 40.000 zelf inleggen.

Kloppen de argumenten?
Het ontbreekt in ons land inderdaad aan voldoende buitenlandse hypotheekaanbieders. Maar ze zijn er wel. Neem bijvoorbeeld het Belgische Argenta, dat al maanden lang een lage rente biedt. De concurrentie ligt bij de kleinere aanbieders. De grote banken houden hun rente hoog.

Bij de consumentenbescherming lijken de twijfels echter heel sterk overtrokken. Ja, het aantal gedwongen verkopen groeit, blijkt ook uit cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie. Maar zit de consument écht klem? Als we de stijging doorrekenen voor geheel 2013, komen er van elke 1.000 gezinnen met een NHG-hypotheek nog geen vijf per jaar in de problemen . Vóór de crisis was dit er ongeveer één per 1.000.

Gedwongen Verkopen NHG 2009 - 2013

Ja, opletten. Nee, geen paniek.
Ja, het aantal gedwongen verkopen stijgt. Zeer vervelend voor de mensen die gedwongen hun huis uit moeten. Maar de aantallen  zijn niet van dien aard dat we ons er grote zorgen over moeten maken. Ook de directeur van NHG geeft aan dat de 'kassen van de NHG nog steeds ruim gevuld zijn om toekomstige probleemgevallen op te vangen'.

Banken willen niet in problemen komen doordat mensen hun huis niet kunnen betalen. Als ze minder geld uitlenen, levert het onderpand van die lening altijd genoeg geld op om eventuele schulden bij die bank af te betalen. Wijffels is dus zeker niet objectief in zijn statement om de klant minder te laten lenen en de uitspraak is, gezien eerste hersteltekens op de woningmarkt, op z'n minst zeer onhandig. Gelukkig is het slechts een voorstel voor de toekomst. Voor nu liggen er nog genoeg kansen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie