Nieuws

Juni was 3,2 procent duurder

Winkelen duurder door bezuinigingen

vrijdag 19 juli 2013
Juni was 3,2 procent duurder

Afgelopen juni was het leven in Nederland 3,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Europees onderzoeksbureau Eurostat zag alleen in Estland en Roemenië de prijzen nog verder oplopen. Door de oplopende inflatie kunnen we steeds minder kopen van ons geld. Alsof dat nog niet genoeg is, ga je er als spaarder steeds meer op achteruit. Het rendement van maximaal twee procent is lang niet voldoende meer om de prijsstijgingen op te vangen. Hoe komt het dat Nederland niet goed scoort op dit gebied?

In de hele eurozone werden producten en diensten gemiddeld 1,6 procent duurder. Landen als België en Frankrijk en zitten met 1,5 en 1 procent veilig onder dit gemiddelde. Ook Duitsland scoort met 1,9 procent beter dan wij.

Een probleem voor Rutte
Bij het doorvoeren van bezuinigingen ligt inflatie op de loer. Bijvoorbeeld de verhoging van de BTW en accijnzen leiden direct tot het duurder worden van je dagelijkse boodschappen, pakje sigaretten of flesje drank. Wanneer ondernemers door de overheidsbezuinigingen meer af moeten dragen, verrekenen ze dat in de prijs van hun producten en diensten. De overheid krijgt zo meer geld in het laatje, dit gaat echter ten koste van de huishoudportemonnee. Verder bezuinigen versterkt dit effect en zorgt ervoor dat we met zijn allen minder kopen, terwijl we dat van de politiek juist wel moeten doen om de economie er bovenop te helpen.

Sparen steeds minder interessant
De hoogt haalbare rente op een spaarrekening schommelt momenteel rond de twee procent per jaar. Het toch al karige rendement wordt helemaal bedroevend bij een inflatie van 3,2 procent. Als spaarder ga je er dus 1,2 procent op achteruit. Dit staat nog los van de 1,2 procent die de fiscus vraagt voor al het spaargeld boven de € 21.139. Voor veel spaarders is deze situatie reden om, ondanks mogelijke risico's, te beleggen in aandelen.

Europa bepaalt
De Nederlandse overheid wordt door de Europese Unie aangespoord te bezuinigen, om daarmee de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Ook wordt op Europees niveau de inflatie in de gaten gehouden. Het streven is een Europees gemiddelde van maximaal twee procent per jaar. Dat lukt tot nu toe nog, ondanks uitschieters als Nederland.

Wanneer de inflatie verder uit de pas loopt, zal er een signaal vanuit de EU komen. Dan wordt het voor Rutte en consorten nog lastiger om te bezuinigen en tegelijk vervelende bijwerkingen als inflatie te omzeilen. Mocht je zelf deze zomer op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Frankrijk, kan je daar mooi even profiteren van de 'lage prijzen'. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie