Nieuws

Initiatief Doorstroming Woningmarkt weer stopgezet

Trein Vereniging Eigen Huis rijdt niet

maandag 29 juli 2013
Initiatief Doorstroming Woningmarkt weer stopgezet

Één van de grootste pijnpunten op de huidige woningmarkt is de haperende doorstroming. Wanneer een starter koopt, kan de verkoper in kwestie op zijn beurt ook weer verhuizen naar een andere woning. Op die manier komt er een 'verkooptrein' op gang. Diverse makelaars en ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) lanceerden verschillende initiatieven om dit te stimuleren. In de praktijk komt de trein echter niet op stoom. Wat gaat er mis?

Het project ikwildoor.nl, een initiatief van VEH, speelt in op de angst voor dubbele woonlasten. Het idee erachter is vrij eenvoudig. Koper A koopt een woning van B, vervolgens kan B weer de woning van C kopen zodat die ook kan verhuizen. Pas wanneer iedereen akkoord is, zijn alle verkopen definitief. Niemand blijft op die manier met zijn oude woning zitten. Dubbele lasten zijn de wereld uit. Om de trein op gang te krijgen, ontvangt de eerste in de schakel een som geld die wordt betaald door alle deelnemende verkopers.

Slechts één keer geslaagd
Leuk idee. De praktijk: de VEH heeft sinds mei slechts één verkooptrein gerealiseerd. Ook woningsite Funda biedt de mogelijkheid tot woningruil. Maar ook daar zijn geen successen te melden. De reden laat zich raden: naarmate er meer kopers en verkopers nodig zijn, wordt het lastiger om de wensen precies op elkaar af te stemmen. Als er één uit de schakel toch afhaakt, komt de trein krakend tot stilstand.

Daarnaast worden dubbele lasten weliswaar vermeden maar moet nog steeds een hypotheek worden gesloten. Veel mensen zijn onzeker over hun financiële situatie en stellen de koop van een duurdere woning uit, zelfs als ze er zeker van zijn dat ze de huidige woning kunnen verkopen. Tot slot is het eind van de trein een belemmering. Dit moet iemand zijn die bijvoorbeeld besluit te gaan huren in plaats van kopen, anders is de schakel van kopers niet sluitend.

Vertrouwen belangrijkst
Ieder initiatief staat of valt bij het vertrouwen dat kopers en verkopers hebben. Wanneer mensen er niet zeker van zijn of ze hun baan behouden, is de koop van een woning geen voor de hand liggende stap. Ook de aanhoudende bezuinigingen werken niet mee. Hopelijk zit er verbetering in de markt. NVM en ING zijn positiever. Rabobank ziet herstel in 2014. Maar of de verbetering er echt komt in 2014, is simpelweg nog niet te zeggen.

Het kopen en verkopen van woningen in hele treintjes tegelijk blijkt een onmogelijke opgave. Je bent op jezelf aangewezen dus. Maar feit blijft dat de gedaalde woningprijs, de lage hypotheekrente en de ruime keus aan koopwoningen goede mogelijkheden bieden. De angst om een verkeerde aankoop te doen omdat het optimale koopmoment nog niet is bereikt is, wordt steeds minder reëel. Je loopt nu immers beduidend minder risico dan in de zomer van 2008, toen er van prijsdalingen nog geen sprake was. Een gemiddelde woning werd destijds nog verkocht voor € 261.948. Nu sla je voor gemiddeld € 206.114 je slag. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie