Nieuws

Hoogvlieger Westland Utrecht verdwijnt als spaarbank

Hoogste spaarrente nu bij Argenta en NN

maandag 1 juli 2013
Hoogvlieger Westland Utrecht verdwijnt als spaarbank

Spaarders waren de laatste tijd goed af bij Westland Utrecht. De bank verstrekte een voor Nederlandse begrippen hoge spaarrente. Het openen van een nieuwe rekening is er echter niet meer mogelijk. Alle spaarrekeningen worden per vandaag omgezet naar Nationale Nederlanden. Hiermee stopt het in 1938 opgerichte bedrijf met het aanbieden van spaarrekeningen. Is het verdwijnen van wéér een spaarbank nadelig voor jou als spaarder, of is Nationale Nederlanden een waardig alternatief?

Nationale Nederlanden (NN) gaat goed van start met een renteverhoging. Met 1,95 procent biedt NN de hoogste spaarrente van alle Nederlandse banken. Alleen het van oorsprong Belgische Argenta komt op hetzelfde niveau. 

ING blijft moedermaatschappij
Westland Utrecht is sinds 1991 onderdeel van ING. Door afspraken met de Europese Commissie is de bank verplicht het spaaronderdeel van de hand te doen. Overigens niet aan een onbekende. Ook Nationale Nederlanden is onderdeel van ING. Waarom al die moeite doen als de bank uiteindelijk toch onderdeel van hetzelfde moederbedrijf blijft, is een logische vraag. Dit heeft alles te maken met het beleid van de Europese Commissie. Die heeft strengere regels over hoe groot een bank mag zijn en probeert een gezonde concurrentie tussen banken te realiseren. Want hoewel onderdeel van ING, is Nationale Nederlanden een zelfstandige bank.

Zit je er als spaarder goed? 
Vooralsnog neemt NN de strategie van Westland Utrecht over, door met een bovengemiddelde rente de spaarder aan zich binden.  Het is niet waarschijnlijk dat de bank haar strategie op korte termijn wijzigt. Zeker na de overname zou het onverstandig zijn spaarders af te schrikken met renteverlagingen. Daarnaast blijft het voor de bank belangrijk om spaargeld aan te trekken. De spaarrente bij ING zelf is met 1,5 procent beduidend lager en met NN kan het concern zich toch aan de top van de rentelijstjes begeven.

Hoogste actuele spaarrente
De hoogste rente van het moment is te behalen bij de onderstaande banken:

  • Argenta 1.95%
  • Nationale-Nederlanden 1.95%                                   
  • KNAB 1.90%                                    
  • SNS Bank  1.90%                                    
  • NIBC Direct 1.90%  

Bovenstaande banken vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel, met uitzondering van Argenta. Bij een faillissement van de bank is het spaargeld gegarandeerd tot € 100.000 per spaarder per bank. Als spaarder bij Argenta kan je hiervoor niet in Nederland terecht maar moet je bij de Belgische overheid aankloppen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie