Nieuws

Eerste verhoging spaarrente in 12 maanden!

Wordt sparen weer interessant?

woensdag 31 juli 2013
Eerste verhoging spaarrente in 12 maanden!

Centraal Beheer verhoogde onlangs de spaarrente. Als spaarder ontvang je er nu 1,95% per jaar, in plaats van de 1,70% die de spaaraanbieder voorheen verstrekte. Hiermee deelt Centraal Beheer de eerste plek met Nationale Nederlanden en Argenta. Een renteverhoging van één aanbieder lijkt weinig opzienbarend. Spaarders incasseerden in het afgelopen jaar echter de ene na de andere verlaging. Is de eerste verhoging in twaalf maanden een voorbode voor meer goed nieuws? Of is er sprake van een incidentele verhoging?

Zeker met de huidige lage spaarrente is het de moeite waard om te kijken waar je het best zit. Zo ontvang je momenteel bij ING slechts 1,25%, al stijgt dat tot 1,80% naarmate je spaarsaldo hoger is. Ook Rabobank werkt op een dergelijke manier. De basisrente is 1,30% en pas vanaf € 100.000 ontvang je er 1,50%. Lang niet voldoende om de inflatie tegen te gaan.

Wat bepaalt de hoogte van de spaarrente?
De hoogte van de spaarrente is afhankelijk van veel factoren. Belangrijkst zijn de kosten die een bank maakt wanneer ze geld wil aantrekken. Banken kunnen dat op verschillende manieren doen: lenen van spaarders, bij een collegabank of bij toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB). Die laatste optie is het voordeligst, want de ECB rekent aan banken nu slechts 0,5 procent rente. In 2009 lag dit nog op twee procent. De ECB biedt deze lage rente in de hoop dat banken meer lenen, om dat geld vervolgens ook weer uit te lenen aan consumenten. Die slaan dan aan het kopen, wat goed is voor de haperende economie. De ECB heeft onlangs aangegeven deze rente op termijn weer te willen verhogen, maar is daar zeer voorzichtig mee. 

Gaat de ECB daadwerkelijk over op een verhoogd rentetarief, dan wordt het voor banken duurder om daar te lenen en dus iets aantrekkelijker om spaargeld aan te trekken. Ook de rente die banken rekenen wanneer ze elkaar geld lenen, steeg de afgelopen maanden licht. Er zit dus schot in de zaak.

Stijgende spaarrente?
Het is voor banken voordelig om bij de ECB of bij collegabanken te lenen. De ECB stelt echter wel voorwaarden en verstrekt niet ongelimiteerd leningen. Ook onderling lenen kan niet onbegrensd, simpelweg omdat de kas van de uitlenende bank ook gevuld moet blijven. De spaarder is zo een goede derde optie. Wanneer de ECB of banken bij het onderling lenen een hogere rente rekenen, stijgt als gevolg daarvan ook de spaarrente. Dan wordt het immers interessanter om bij jou als particulier aan te kloppen. Op basis van de huidige marktontwikkelingen is het nog te vroeg om op korte termijn meer renteverhogingen te voorzien.  Wel kan gesteld worden dat de kans op verdere verlagingen afneemt, aanbieders moeten aanhaken om geen klanten te verliezen. 

Hoogste actuele spaarrente
Samen met Nationale Nederlanden en Argenta biedt Centraal Beheer met 1,95% op dit moment de hoogste spaarrente. Enkel Argenta valt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder dat van België. Ook daar is € 100.000 per spaarder gegarandeerd in het geval de bank failliet gaat.

De volgende op de rentelijstjes is het van oorsprong Chinese ICBC, dat het Europese hoofdkantoor in Luxemburg heeft. De bank biedt 1,89% per jaar. Voor het openen van een rekening moet je naar Amsterdam en het depositogarantiestelsel van Luxemburg is van kracht. Onder andere SNS Bank, MoneYou, ASN Bank en The Economy Bank zitten met 1,85 net onder ICBC. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie