Nieuws

Een Amerikaan die jouw hypotheekrente bepaalt?

Toch wat langer wachten op hogere hypotheekrente

woensdag 24 juli 2013
Een Amerikaan die jouw hypotheekrente bepaalt?

De hypotheekrente zit in de lift, zo schreven we in juni. Deze stelling werd onderbouwd met uitspraken van de financiële topman van de Verenigde Staten, Ben Bernanke. Deze voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) liet doorschemeren de steun aan de economie langzamerhand af te bouwen. De aan hypotheken gerelateerde rente in zowel de V.S. als in Nederland steeg direct op dit nieuws. Maar kort daarna wijzigde Bernanke zijn mening. De geldpersen bleven aan staan. Banken die hun hypotheekrente uit voorzorg al wat lieten oplopen, stopten daar weer mee. Het ideale koopmoment houdt dus langer aan.

De belangrijkste steunmaatregel van de FED is het uitlenen van 85 miljard dollar. Per maand! Dit geld komt voor een deel bij banken terecht, die het op hun beurt weer uitlenen aan bedrijven en particulieren. Op die manier komt er meer geld in omloop en krijgt de economie een stevige duw in de rug. 

Schrikken na opmerking Bernanke
Bernanke gaf medio juni aan dat later dit jaar de steun aan de Amerikaanse economie te willen afbouwen. De financiële markt reageerden geschrokken op zijn woorden. Rentestanden vlogen de lucht in. Een logisch gevolg, want de lage rentes waartegen de FED geld uitleende, zouden dan verdwijnen.

Ook aandelen even minder waard
Ook aandelenkoersen daalden door dit nieuws. Het is voor ondernemingen goed wanneer ze goedkoop kunnen lenen. Dan kunnen ze veel investeren en hopelijk meer winst maken. Door de opmerkingen van Bernanke zouden leningen duurder worden en zou ook de winst in gevaar kunnen komen. Ofwel: beleggers verkochten een deel van hun aandelen waardoor de koersen zakten.

Zaait Bernanke verwarring?
Is Bernanke kort na zijn eerdere opmerkingen van gedachten verandert? Dat is te kort door de bocht. Zowel het laag houden als het verhogen van de steun heeft voor- en nadelen. Het opschroeven van de steun zien beleggers als een teken dat het niet goed gaat en er dus steun nodig is. Bij het afbouwen van die steun is men er juist weer bang dat de economie alsnog terugvalt. Om te voorkomen dat hij met zijn invloedrijke toespraken een nieuwe crisis veroorzaakt, laat hij de mensenmassa wereldwijd alvast voorzichtig wennen aan het idee dat vroeg of laat écht de geldkraan dicht wordt gedraaid.

Dat de rente tijdelijk weer daalt na de nuancering van de FED, neemt niet weg dat voor de langere termijn er toch sprake is van een stijging. Hierbij kijken we met name naar de rente op staatsleningen. Deze blijft hoger dan voorheen. Deze rente is belangrijk omdat de hypotheekrente dezelfde lijn volgt.

Rente waartegen Verenigde Staten en Nederland geld lenen

Kapitaalmarktrente NL En VS

Gestegen hypotheekrente daalt weer licht
Op dit moment verlagen enkele hypotheekaanbieders hun rente, waaronder ING, Obvion en ABN Amro. Allianz voert daarentegen juist een verhoging door. Ondanks de verhoging biedt Allianz met 4,55 procent de scherpste hypotheekrente bij een hypotheek met een 20-jarig vaste rentetermijn. Bij een vaste rentetermijn van 10 jaar is dit Argenta (3,85 %) en bij een termijn van 30 jaar ben je het best uit bij Conservatrix (4,9 %).

Actuele hypotheekrentes kan je in gaten houden op de rentepagina.  Waar op langere termijn een verdere stijging nog steeds te verwachten valt, heeft de markt nu even pas op de plaats gemaakt. De markt wacht af. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie