Nieuws

De hypotheekrente ging toch juist omhoog?

ECB houdt rente laag

maandag 8 juli 2013
De hypotheekrente ging toch juist omhoog?

Vorige week berichtten we dat de hypotheekrente in de lift zit. Aanjager van de rentestijging is de Amerikaanse Centrale Bank (FED). Deze toezichthouder stelt nu nog grote geldbedragen beschikbaar aan banken en vraagt daar nauwelijks rente voor terug. Het eind van deze voor banken aantrekkelijke regeling is in zicht. Gevolg: banken gaan meer rente betalen en rekenen dit door naar hun klanten. In Europa gebeurt echter wat anders: de Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente in de komende tijd laag, zo werd onlangs bekend. Is het daarmee weer gedaan met de rentestijgingen, of werkt dat toch anders?

Europese banken kunnen voor het aangaan van een lening terecht bij de Europese Centrale Bank (ECB). Doorgaans gaat dit om leningen met een korte looptijd. Banken betalen hiervoor een vergoeding van slechts 0,5 procent op jaarbasis, fors lager dan bijvoorbeeld de twee procent in 2009. De ECB kan dit tarief aanpassen wanneer bijvoorbeeld de inflatie te ver oploopt. Op dit moment is een achteruitgang van de economie echter een groter gevaar. Als gevolg daarvan geeft de ECB aan de huidige lage rente voorlopig te blijven hanteren. Het is voor het eerst dat zij een dergelijke expliciete aankondiging doen.

Uitlenen of zelf houden?
De bedoeling van de ECB is dat de banken goedkoop blijven lenen en dit geleende geld vervolgens weer aan hun eigen klanten uitlenen. Die kopen er op hun beurt een auto, boot of andere zaken van. Goed voor de economie, als dit daadwerkelijk gebeurt. De angst van veel economen is echter dat het geld niet bij jou als klant terechtkomt, maar blijft hangen in de kas van de bank, die daarmee een financiële buffer aanlegt. En dat helpt de economie niet op weg.   

Jammer voor spaarders en woningkopers
De blijvend lage Europese rente houdt voor kopers van een woning helaas niet in dat de hypotheekrente ook laag blijft. Voor hypotheken met een rentevaste termijn van 10 jaar of langer geldt een grote invloed van de FED die vanaf het einde van de zomer de stimulansregelingen afbouwt. Over de hele wereld stijgt hierdoor de rente, zo ook in Nederland.

De kortlopende rente (tot tien jaar) wordt sterker beïnvloed door de Europese Centrale Bank, waardoor deze wel laag zal blijven. Niet best, want dit houdt in dat ook de kans op stijgende spaarrente weinig reëel is.    


Aandelen meer waard
Op de aandelenbeurs was het feest toen de ECB bekend maakte de rente laag te houden. Beleggers schudden de zorgen van zich af en in heel Europa werden aandelen meer waard. Ook de Nederlandse beurs steeg in de afgelopen weken met meer dan vier procent. Beleggers hopen dat de blijvend lage rente de economie een boost geeft. Consumenten geven meer uit en de bedrijven waar ze in investeren maken hierdoor meer winst. Beleggers laten zich steeds meer leiden door de acties van toezichthouders als de FED en de ECB. Toch zullen ze er rekening mee moeten houden dat ook de ECB niet eeuwig doorgaat met de steun aan banken.

De situatie in Europa is nog niet stabiel en de ECB durft het niet aan om in de komende tijd de rente die ze vraagt aan banken te verhogen. Voorlopig valt van sparen weinig te verwachten en wordt de aankoop van aandelen interessanter. Wat betreft de hypotheekrente, daar blijft de stijgende trend intact.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie