Nieuws

Amerikaans ziekenhuis gevaar voor toerist

Zorgverzekeraar betaalt maar 15 procent nota

vrijdag 5 juli 2013
Amerikaans ziekenhuis gevaar voor toerist

Wie dacht dat in Nederland de zorgkosten de pan uit rijzen, heeft zich nooit in de Verenigde Staten laten behandelen. Een dagje in het ziekenhuis kost er al gauw het zevenvoudige van de prijs die een Nederlands ziekenhuis in rekening brengt. Moeten we iets met dat gegeven? Wel als u van plan bent om naar de Verenigde Staten toe te reizen. Belandt u onverhoopt in het ziekenhuis, dan betaalt de Nederlandse ziektekostenverzekeraar meestal slechts het bedrag wat dezelfde behandeling in Nederland gekost zou hebben. We kunnen het daarom niet vaak genoeg zeggen: een reisverzekering voor de Verenigde Staten móet.

Een vlugge rekensom. Een dag in het ziekenhuis kost in Nederland zo'n 600 euro. Voor vijf dagen wordt dus 3.000 euro betaald. Daar merk je niets van, want de nota gaat linea recta naar de zorgverzekering. Dezelfde midweek in de handen van dr. House en consorten loopt op tot een astronomische 22.000 euro, zo blijkt uit cijfers van de International Federation of Health Plans. In het slechtste geval houden de Amerikanen dus na vergoeding van de Nederlandse zorgverzekering nog een rekening omhoog van 19.000 euro. En die zul je zelf moeten betalen. Ténzij je een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten hebt.

50 duizend nota's
Komt het zelden voor? Integendeel, jaarlijks claimen ongeveer 50 duizend Nederlanders uitgaven voor medische behandelingen die gemaakt zijn tijdens de vakantie. Het gemiddelde bedrag dat wordt ingediend loopt tegen de 700 euro. Belangrijk om daarbij te weten is dat de reisverzekering wel secundair is. Dat houdt in dat de kosten primair voor rekening vallen van de ziektekostenverzekering. Pas als zij om wat voor reden dan ook de buitenlandse nota niet vergoeden, dan komt de reisverzekering weer in beeld.

Kleine lettertjes
Hoewel, ook dat laatste geldt niet per se voor alle Nederlandse reisverzekeraars. Een handjevol maatschappijen weigert over de brug te komen als de zorgverzekeraar een deel van de kosten niet vergoedt vanwege het wettelijk verplicht eigen risico. Volgens hun redenering heeft de zorgverzekering de claim strikt genomen niet afgewezen, maar slechts ingehouden op het eigen risico. Daarom vinden zij dat er eigenlijk al betaald is. Het eigen risico op de zorgverzekering is dit jaar opgelopen tot minimaal 350 euro. Reisverzekeraars die dit eigen risico niet vergoeden zijn onder meer Interpolis, Zilveren Kruis en Hema.

Dergelijke kleine lettertjes zorgen voor een verkeerd imago bij reisverzekeraars. Niet zelden overwegen mensen juist door dit soort teleurstellingen om de reisverzekering maar helemaal op te zeggen. Het voorbeeld van de VS bewijst echter dat een reisverzekering geen overbodige luxe is. In Europa komen hoge ziekenhuisrekeningen voornamelijk voor in Zwitserland en soms Oostenrijk. Maar ook van privéklinieken in landen als Frankrijk en Griekenland is bekend dat ze soms zeer hoge vergoedingen vragen voor hun behandelingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie