Nieuws

5 vakantietips waar je niet direct aan denkt

Goed voorbereid op reis

vrijdag 19 juli 2013
5 vakantietips waar je niet direct aan denkt

Een groot deel van Nederland is al op vakantie. Een ander deel gaat nog. De voorbereidingen van een vakantie zijn vaak praktisch van aard: waar gaan we heen, waar slapen we en wat nemen we mee? Vaak slokken deze beslissingen de meeste aandacht op in de voorbereidingen. Daardoor blijven minder in het oog springende, maar zeker zo belangrijke onderwerpen liggen. Daarom hierbij: vijf vakantie-onderwerpen die je gemakkelijk zou kunnen vergeten. 

1. Waar laat je je belangrijke spullen?
Stel, je gaat kamperen, waar laat je je spullen dan? In je vakantiehuisje, met inbraakgevaar. In je tent waar de inbreker al helemaal eenvoudig zijn slag kan slaan? In de auto, waarbij je verzekeraar de schade niet vergoedt? Of toch maar bij je houden en hopen dat zakkenrollers niet toeslaan? Wie zijn spullen toch maar in de auto laat neemt een risico. Sommige inbrekers beschikken over apparatuur die iPads en smartphones detecteert.

Maar sinds kort is er een autokluis met politiekeurmerk met de 'vriendelijke naam': het VbV-SCM autokluisje. Pas heel kort op de markt en nog niet verkrijgbaar in winkels. Maar binnenkort zullen we hier een stuk meer over horen.

2. Heb je je computer, iPad of Smartphone gecheckt?
Een reisverzekering vergoedt spullen op vakantie. Maar als je smartphone, tablet of laptop wordt gestolen, kan het ook zo zijn dat daarmee vele oude én / of nieuwe foto's verdwijnen die je alleen op dát apparaat had opgeslagen. En hoe zit het met wachtwoorden? Laat jij je paswoorden altijd automatisch aanvullen op je computer? Zo ja, bedenk dan dat, na diefstal, de onrechtmatige eigenaar ook bij al jouw accounts kan komen, zoals Facebook, Dropbox, Gmail en Twitter. Log overal uit, sla je foto's elders op of neem uit voorzorg die 'oude laptop' mee op vakantie.

3. Kopieer belangrijke zaken
Een reisverzekering zorgt ervoor dat je spullen na diefstal vergoed worden. Maar hoe nu verder zonder die belangrijke spullen. Zorg er in ieder geval voor dat je een kopie van belangrijke documenten, zoals paspoort, creditcard en rijbewijs, meeneemt op vakantie. Zorg er bovendien voor dat je die documenten én de telefoonnummers van alarminstanties op een aparte plek bewaart. Niet in je portemonnee dus.

4. Pas op met social media
"Lekker even een weekje bijkomen op Kreta". Het zijn dit soort Facebookberichtjes waar inbrekers naar zoeken. Een adres koppelen aan een Facebookmelding is vaak niet zo ingewikkeld. Veel gebruikers maken veel informatie openbaar. Ofwel: pas op met wat je meldt of vul je berichten aan met "Nieuwe beveiligingscam, voor tijdens afwezigheid vakantie gekocht'.

5. Kies bewust: doorlopende of kortlopende reisverzekering?
Op de kleintjes letten is één van de deviezen deze zomer. We gaan minder op vakantie en blijven vaker thuis. Reden dus om ook wat kritischer te kijken naar die doorlopende reisverzekering. Wellicht lijkt het in eerste instantie voordeliger om een kortlopende reisverzekering te nemen. Volgens Nationale Nederlanden loopt het aantal mensen met een doorlopende verzekering terug van 88% naar 82%.

Maar met een kortlopende reisverzekering ben je vaak niet voordeliger uit als je méér dan twee weken op vakantie gaat. Eerder onderzochten we al dat je met drie weken vakantie in het buitenland € 60,- per jaar duurder uit bent bij een kortlopende reisverzekering. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie