Nieuws

Zo voorspel je de toekomst

"Hebben jullie een glazen bol ofzo?"

vrijdag 28 juni 2013
Zo voorspel je de toekomst

De hypotheekrente gaat stijgen, steeds meer mensen zullen een pensioengat krijgen, de aanvullende zorgverzekering wordt duurder en de premie van de autoverzekering gaat de lucht in. "Hebben jullie een glazen bol ofzo?", e-mailde een lezer ons naar aanleiding van een bericht over een aankomende hypotheekrentestijging. Het antwoord: nee, maar met armslag is een voorspelling toch goed te doen. Hoe doe je dat?

In veel andere gevallen is marktanalyse en een flinke berg aan ervaring voldoende om te zeggen welke kant het opgaat met de markt. In het artikel "Hypotheekrente gaat stijgen", kondigen we een rentestijging aan voor de hypotheek met langere rentevaste termijnen. De stellingen worden onderbouwd  en in verwante artikelen uitgediept. Geen glazen bol dus.

Steeds meer pensioengaten
De overheid geeft je minder ruimte om fiscaal vriendelijk te sparen voor je pensioen. Verder beperken de pensioenfonsen de groei van jouw pensioen.  Ze korten op die pensioenen of ze laten ze niet groeien. Beide maatregelen zorgen ervoor dat je zelf meer geld opzij zou moeten zetten. Maar de ervaring leert, dat dat meestal niet gebeurt. Logische consequentie: bij meer mensen zal een pensioentekort ontstaan.

De Blok-hypotheek is gedoemd te falen
Net na de lancering van de Blok-hypotheek gaven we aan dat deze hypotheek het niet zou redden. Een hypotheekschuld aflossen met een extra lening (ofwel: een extra schuld) is iets waarvan bijna iedereen snapt dat je dat niet moet doen. Slechts een paar dagen na het verschijnen van dat artikel, gaven onder andere Rabobank en ING aan het product niet te gaan verkopen. Alleen ABN AMRO nam het op in de schappen. Maar dat is logisch want die bank is eigendom van de staat.

Aanvullende zorgverzekering wordt duurder?

Op dit moment plant het kabinet 6 miljard aan bezuinigingen. Het is niet ondenkbaar dat een deel van die bezuinigingen voor rekening van de zorg zal komen en het kabinet bepaalde vergoedingen uit het basispakket zal halen. Verzekeraars zullen onderzoeken of ze deze vergoedingen kunnen opnemen in de aanvullende verzekering. Zo ja, dan stijgt de premie van die aanvullende verzekering. Ofwel: bezuinigingen in de zorg kunnen zorgen voor een duurdere aanvullende verzekering. Een bekend voorbeeld op dit terrein is de anticonceptiepil die in 2011 uit het basispakket werd verwijderd.

Koerswijziging
Onverwacht en onaangekondigd neemt het kabinet een maatregel met een rigoureuze impact op onze portemonnee, tegelijkertijd raakt opeens de stabiliteit van de SNS-bank in gevaar en ergens in de wereld vindt er een grote aanslag plaats. Het zijn drie situaties waarin een toekomstvoorspelling zomaar eens níet zou kunnen kloppen. Dit soort gebeurtenissen zijn voor iedereen een verrassing en dus ook voor ons. 

Natuurlijk is het altijd mogelijk dat beslissingen worden teruggedraaid, zoals bij de discussie over de inkomensafhankelijke zorgpremie eind 2012. Ook kunnen marktomstandigheden plotseling fors veranderen. Maar over het algemeen geldt dat de meeste toekomstige ontwikkelingen op financieel gebied beargumenteerd te voorspellen zijn. Met armslag uiteraard, en niet met een glazen bol.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie