Nieuws

We durven weer te kopen!

Vertrouwen woningmarkt flink gestegen

dinsdag 25 juni 2013
We durven weer te kopen!

Goed nieuws: we hebben weer meer vertrouwen in de woningmarkt. Maar liefst twee derde van de starters vindt het nu een goed moment om een woning te kopen. Ruim de helft van de koopwoningbezitters denkt er ook zo over. Het zijn vooral de huizenprijzen waar men positief over is. Is hiermee ook het einde van de dalende woningprijzen in zicht?

Met name de positieve houding van starters is een belangrijk gegeven. Starters zijn immers een katalysator om de woningmarkt weer op gang te krijgen. Een starter die een woning koopt, biedt woningeigenaren de kans door te stromen en zet zo indirect nog een aantal woningverkopen in werking.

Positieve visie op toekomst woningmarkt
Ieder kwartaal meet ING het vertrouwen in de woningmarkt onder woningbezitters en potentiële starters. De afgelopen jaren volgende daaruit enkel sombere berichten. Dit keer echter positief nieuws: voor het eerst sinds 2010 zijn we weer boven-neutraal gestemd! Belangrijke factoren hierin zijn optimisme over het te verwachten aantal woning verkochte woningen en ook de huidige huizenprijzen. Een op de vijf (potentiële) woningbezitters verwacht dat de woningprijzen nu langzaamaan weer gaan stijgen.

Woningeigenaren maken zich bovendien minder zorgen om hun eigen hypotheek. Ruim zeven op de tien gaat er vanuit dat de waarde van de woning gelijk aan of hoger is dan de hypotheeksom. Daarnaast is 24% van plan om binnenkort in de woning te investeren middels een verbouwing of renovatie. Nog eens 18% denkt hierover, met name omdat het lage BTW-tarief dit nu extra aantrekkelijk maakt.
 
Extra aflossen populair
Door kabinetsmaatregelen is aflossen voor nieuwe hypotheken inmiddels de standaard. Maar ook op reeds bestaande hypotheken wordt fors afgelost: het totaalbedrag aan tussentijdse aflossingen is dit jaar 47% hoger dan dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste motieven hiervoor zijn zo weinig mogelijk schuld willen (56%) en het vermijden van restschuld (31%).

Ruim een op de vijf woningeigenaren is van plan extra af te lossen op de hypotheek. Dat wordt gefinancierd met spaargeld (65%), salaris (31%) of vakantiegeld (13%). Daarnaast is 23% van de woningeigenaren momenteel al bezig met het opbouwen van vermogen om hiermee uiteindelijk (een deel van) de hypotheek af te lossen. Sparen is hierin nog altijd de populairste vorm van vermogensopbouw (63%).

Einde dalende woningprijzen in zicht?
Het gestegen consumentenvertrouwen is van positieve invloed op de woningprijzen. Zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet, dan durven we weer te kopen. Komen er meer kopers op de markt, dan is een verdere daling van de woningprijzen verleden tijd.

Het Kadaster meldt dat de gemiddelde woning vorige maand € 211.869 opbracht. Dat is 1,4% minder dan een maand eerder en 7,6% minder dan een jaar eerder. Een negatieve tendens. Toch zijn er elders volop signalen dat de huizenprijzen weer aan zullen trekken. Zo maakt de Amerikaanse woningmarkt momenteel de sterkste stijging sinds 2006 mee, waar vorige maand de woningprijzen met 12,1% stegen tegenover een jaar eerder. Dat is geen garantie voor de Nederlandse markt maar wel een indicatie, omdat de Nederlandse markt doorgaans met vertraging de ontwikkelingen overzee volgt.

Goed nieuws dus. Nu is het zaak het consumentenvertrouwen op peil te houden, dan komen de prijzen vanzelf. Voor starters is het nu buitengewoon interessant om een koopwoning te overwegen, zeker ook gezien de lage rentestanden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie