Nieuws

Waarom gestolen examens meer aandacht krijgen dan € 6 miljard aan bezuinigingen

Wat betekent 3% begrotingstekort eigenlijk?

donderdag 13 juni 2013
Waarom gestolen examens meer aandacht krijgen dan € 6 miljard aan bezuinigingen

Stel, je hebt een inkomen van € 50.000 per jaar maar geeft jaarlijks € 51.500 uit. Je hebt dan na tien jaar € 15.000 schuld openstaan. Tellen we de rente erbij op, dan is die schuld nog een paar duizend euro hoger. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen! Toch is dit precies wat Nederland doet: ieder jaar 3% meer uitgeven dan wat er inkomt. Europa zegt nu: die 3% is de max. Gevolg: Nederland moet zes miljard extra bezuinigen. En dat kost jou dus, direct of indirect,  weer een extra € 360 per jaar.  

Nederland is bezuinigingsmoe. Zowel de overheid als de Nederlander. We willen het niet meer horen en steken liever de kop in het zand. Of in examens in dit geval. Berichten over massale extra bezuinigingen van 6 miljard euro worden ondergesneeuwd door de commotie over gestolen examens. Dat laatste is vervelend. Maar 6 miljard bezuinigen, dat is écht vervelender.

Bezuinigingen stapelen
De 6 miljard is niet het enige. Eerder al kondigde de overheid straffe bezuinigingen aan. Opgeteld wil de overheid 45 miljard (!) euro hebben verzameld in 2017. Dergelijke astronomische bedragen hebben enorme gevolgen hebben voor iedere Nederlander. Of het nu de steeds hogere eigen bijdrage in de zorg is, hogere belastingen, minder voorzieningen voor ouderen, een duurdere kinderopvang, minder pensioenbijdrage of minder subsidie voor cultuur: we voelen het direct of indirect allemaal. Alleen de bezuinigingen op ontwikkelingswerk voelen we niet....

Europa: "Zo is het wel genoeg, Nederland!"
Nederland houdt vast aan het door de EU maximaal toegestane tekort in de overheidsbegroting van drie procent. Je kunt boos worden op deze 'vader' die zegt: "Zo is het wel genoeg, Nederland!'. Aan de ene kant is de functie van Europa juist om landen het gareel te houden. Dat deed Europa uiteindelijk ook bij Griekenland, Spanje en Cyprus.

Toch kan deze Europese vader ook aardiger zijn. De drie procent is rekbaar als Nederland er slechter voor staat dan gedacht. En dat laatste is precies het geval. Vorig jaar juni schatte de Nederlandsche Bank nog in dat de economie in 2013 met 0,6 procent zou groeien. Ondertussen wordt zelfs uitgegaan van een teruggang van 0,6 procent. In 2014 zou er enig herstel moeten komen, maar voorlopig is het afwachten of dat gaat lukken.

Wel of niet bezuinigen?
Nog steeds wordt in de politiek gesteggeld over de toelaatbare hoogte van het begrotingstekort. Een groot deel van de oppositie vindt extra bezuinigen schadelijk omdat het de groei van de economie in de weg staat. Ze krijgen bijval van onder meer het Internationaal Monetair Fonds. 

Waarheid in het midden
Het vervelende is dat de waarheid in het midden ligt. Als je moet bezuinigen, doe je minder (dure) aankopen, verdienen bedrijven ook minder, moet er personeel ontslagen worden, ontvangt de overheid minder omzetbelasting en moet er meer aan bijstand en ww-premies worden uitbetaald. Om de economie draaiende te houden kun je wat dat betreft beter investeren, ondanks het feit dat dan de schuld oploopt. Maar hoe hoog laat je die schuldenberg oplopen? Waar ligt het keerpunt?

De exacte bezuinigingen voor volgend jaar staan nog niet vast. Wat wel vaststaat is dat de overheid voor een onmogelijk taak staat: de economie stimuleren en tegelijk niet teveel uitgeven. En de 'normale' Nederlander? Die weet het ook niet meer. Die klaagt het liefst over Den Haag en stort zich vervolgens grif in de discussie van de gestolen examens.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie