Nieuws

Voordelige Duitse Hypotheek: alle info op een rij

De eisen: voldoende geld, vaste baan en niet te oud

woensdag 12 juni 2013
Voordelige Duitse Hypotheek: alle info op een rij

Duitse hypotheken veroveren het nieuws. Een hypotheek uit Duitsland heeft namelijk een tot 1,5% lagere hypotheekrente dan een 'normale' hypotheek. Voor een Duitse hypotheek is de hypotheekrente nu slechts 2,6%. De goedkoopste 'normale' hypotheek kost 3,95% rente. Die rente wordt overigens ook niet aangeboden door een Nederlandse bank, maar door een Belgische: Argenta. De lage Duitse hypotheekrente biedt kansen, maar alleen als je aan de strenge eisen voldoet. In dit artikel vind je alle feiten op een rij.

De Duitse hypotheek wordt aangeboden vanaf 12 juli 2013. Daarna wordt deze drie maanden 'uitgetest'. Meerdere financieel adviseurs krijgen de mogelijkheid om deze Duitse hypotheek aan te bieden aan hun klanten. Daarna komen ook andere hypotheekadviseurs hiervoor in aanmerking.

Wie is die Duitse bank?
De naam van de bank 'achter' deze hypotheekgelden, is nu nog onduidelijk. Het sterke vermoeden is dat het gaat om een bundeling of samenwerking van meerdere kleine Duitse banken. In Nederland wordt de volledige hypotheekmarkt gedomineerd door de drie grote banken: Rabobank, ABN AMRO en ING. In Duitsland zijn er juist veel kleine regiobanken. Hierdoor is de concurrentie tussen deze banken ook groter. En meer concurrentie zorgt namelijk voor lagere  rente.

De feiten op een rij
De Duitsers willen degelijkheid en leggen een flink eisenpakket neer waaraan hun klanten moeten voldoende. De Duitsers willen gewoon niet te veel risico lopen. Maar daar krijg je dan ook een lage rente voor terug. Hieronder puntsgewijs de feiten van deze hypotheek op een rij, tot dusver bekend.

 • Start 
  Op 12 juli 2013 wordt deze hypotheek voor het eerst aangeboden via een select aantal adviseurs. Drie maanden later is de hypotheek ook elders verkrijgbaar
 • Hypotheekrente 
  Je betaalt 2,6% hypotheekrente per jaar als je maximaal 70% van de waarde van je woning leent en 2,8% als je maximaal 80% van de waarde van je woning leent
 • Rentevaste termijn 
  Voorlopig kun je alleen een hypotheek sluiten waarbij de rente 10 jaar vaststaat
 • Aflossen 
  Je moet je hypotheek annuïtair aflossen. Net zoals nu in Nederland wordt gedaan. En let op: zodra je met pensioen gaat, bijvoorbeeld met je 67e, moet je hypotheek volledig afgelost zijn. Sluit je dus op je 50e een hypotheeklening af, dan heb je 'maar' 17jaar om deze af te lossen.
 • Persoonlijke omstandigheden
  Je hebt een vaste baan (enkel een intentieverklaring voldoet dus niet), je bent geen ondernemer en je kunt voldoende eigen geld meebrengen.

Alternatieven
De Duitse hypotheek is er voor maximaal één tiende van de Nederlandse hypotheekbezitters. Voor de andere 90% zijn er gelukkig nog voldoende andere interessante mogelijkheden:

 • Kiezen voor de voordeligste 'normale' hypotheekaanbieder
 • Kiezen voor een kortere rentevaste termijn of variabele rente, bijvoorbeeld als je lening al deels is afgelost
 • Tussentijds extra aflossen, om zo in aanmerking te komen voor de Duitse hypotheek

De Duitse hypotheek blijkt geen promotiestunt. De Duitsers gaan Nederlanders van goedkope hypotheken voorzien. Positief, want door een toename in concurrentie zullen ook de Nederlandse banken op termijn hun rente laten dalen. Ze moeten wel om de Duitsers voor te blijven.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie