Nieuws

Verzekeren via Facebook. Doen?

Verzekeraar Kroodle wil alles van je weten

donderdag 27 juni 2013
Verzekeren via Facebook. Doen?

'Anne Moorman heeft een lekkage in de badkamer. Twaalf personen vinden dit leuk.' Ziet verzekeren via Facebook er zo uit? Misschien wel. Deze maand opende verzekeringsbedrijf Kroodle haar deuren. Alleen digitaal dan, want de verzekeringen van dit bedrijf zijn slechts af te sluiten via Facebook. Bellen kan niet meer. Social media wordt door verzekeraars al jaren ingezet voor advertenties of contactmogelijkheid, maar zo omvattend als Kroodle Facebook gebruikt - hoofdkantoor, mailserver, uithangbord en polismap - is in Nederland nog niet voorgekomen. Is Kroodle de toekomst voor verzekeren?

Aan de verzekeringen zelf is niet veel bijzonders op te merken. Kroodle is ontwikkeld door Aegon. De verzekeringen zijn weliswaar niet duur, maar zoals vaker met verzekeringen van prijsvechters zijn de vergoedingen ook navenant. Treffend voorbeeld in het geval van Kroodle is de standaard reisverzekering. Stel dat je iPhone op vakantie gestolen wordt, dan bedraagt de vergoeding maximaal 100 euro. Niet veel? Het wordt nog veel minder, want het eigen risico op bagage is 100 euro. De uitkering komt zo uit op precies 0 euro.

Waar blijven je persoonlijke gegevens?
Met deze wijze van 'schade vergoeden' is Kroodle zeker niet uniek. Andere internetverzekeraars zijn vaak niet veel guller. Het unieke van Kroodle zit in de wijze waarop gebruik gemaakt wordt van Facebook. Polisnummers bestaan niet meer, want inloggen gaat tegelijk met je gebruikersnaam en wachtwoord van Facebook. Om fraude te voorkomen moeten nieuwe gebruikers wel via een kopie van hun bankafschrift hun identiteit bewijzen. Kroodle gaat er prat op dat dergelijke gegevens niet bij Facebook achterblijven, maar op een computer van Kroodle staan.

Toch voelt dat niet zo. Om een definitieve offerte op te laten maken, vraagt Kroodle toegang tot je profiel, vriendenlijst, emailadres, geboortedatum en persoonlijke omschrijving. Zonder dit akkoord kom je niet verder. Fijn dat Kroodle de kopie op een eigen computer zet, maar de gegevens komen en gaan wel via Facebook. En wat registreert Kroodle nog meer van mij? Facebook zou via mijn statusupdates kunnen nagaan waar ik ben. Kan Kroodle mij ook volgen? Controleren zij het als ik zeg dat ik de inbraak om 22:30 thuis ontdekte? Bovendien, bij welke verzekeraar moet ik een lijst met vrienden overleggen voor ik een polis mag afsluiten?

Lancering zonder presentatie
De vraag wordt steeds knellender: waarom zou ik mijn verzekeringsmaatschappij toegang geven tot mijn sociale leven? Begin juni werd Kroodle gelanceerd met een spectaculair social media-evenement. Gastsprekers waren onder meer Alexander Klöpping, Rob Wijnberg en Chris Hughes, een van de oprichters van Facebook. Gek genoeg kwam Kroodle amper aan bod als gespreksonderwerp. De vraag werd niet beantwoord. Facebook ligt al tijden onder vuur vanwege privacy-vraagstukken, maar ook dat onderwerp bleef onaangeroerd. Toch niet onbelangrijk als een bedrijf me vraagt om mijn persoonlijke financiën via Facebook te regelen.

Het voorbeeld van de lekkage uit de inleiding, is dat overdreven? Niet eens. In een interview met BNR Nieuwsradio zegt mede-oprichter van Kroodle Perry Koorevaar het volgende over het 'delen' van je schade: 'Als een klant dat niet zelf uitschakelt, kan dat verspreid worden onder vrienden.' Fijn om te weten dat die vriendenlijst toch van pas komt. Kroodle had een week na de introductie ongeveer honderd klanten verzameld.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie