Nieuws

Veel commotie omtrent Duitse hypotheek

Wel of geen lening van de Oosterburen?

vrijdag 21 juni 2013
Veel commotie omtrent Duitse hypotheek

Een nieuwe hypotheek met een lage rente. In een eerder artikel zette Wegwijs de feiten van de Duitse hypotheek op een rij, na een interview met één van de adviseurs die deze hypotheek aanbiedt. Maar volgens Dennis Roes van het financiële ict-bedrijf Findesk, is er in de media te veel commotie ontstaan over de hypotheek. Ook blijken er meer haken en ogen te zijn dan verwacht.

Findesk is een leverancier van adviessoftware. Deze software helpt een adviseur bij het adviseren over onder meer een hypotheek. In principe komt een partij als Findesk niet zo snel aan de oppervlakte, maar in dit geval had de softwareleverancier de Duitse Hypotheek al opgenomen in de adviessoftware. En dus was deze hypotheek écht te verkrijgen.

Duitse hypotheek kleiner dan gedacht
De Duitse hypotheek wordt aangeboden door één van de filialen van de Sparkasse. Dat is min of meer vergelijkbaar met een losse regionale vestiging van bijvoorbeeld de Rabobank. Regionale Duitse banken verstrekken al langer hypotheken in Nederland, maar dan vlak over de grens. Die regio kennen en begrijpen ze. De hypotheekvestrekker kan dan ook eenvoudig met zijn auto langsrijden om het pand te bekijken.

Nu de hypotheek ook op andere plekken in Nederland te verkrijgen is, wordt het voor deze hypotheekverstrekker moeilijker om even te komen kijken bij het pand. Een WOZ-beschikking, taxatie of foto's van het pand kunnen dan meer helderheid geven. 

Hypotheek met Duitse wetgeving
Die 'regionale hypotheken' hebben een lage rente. Maar de klant moet wel even de grens over om een handtekening te zetten en bovendien valt die hypotheek onder het Duitse recht. En verder gelden veel van  de eerdergenoemde eisen, waaronder een hypotheeksom van maximum van 70% van de woningwaarde.

Interessant of gedoe?
Is die Duitse hypotheek nou wel of geen interessante optie? Het antwoord is compleet afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. Voorlopig kunnen we het erop houden dat er zeker kansen zijn om voor deze hypotheek in aanmerking te komen, maar alleen wanneer je veel eigen geld inbrengt, geen starter bent, je inkomensverwachting stabiel is, NHG-bescherming voor jou niet relevant is, je het niet erg vindt om de hypotheek in Duitsland te ondertekenen en je geen probleem hebt met het feit dat je hypotheek valt onder Duitse wetgeving. Een flink eisenpakket.

Voor de consument die stevig in zijn schoenen staat, goed op de hoogte is van de voor- en nadelen, zich uitgebreid en onafhankelijk heeft laten adviseren over de voorwaarden en die aan alle eisen voldoet, is de Duitse hypotheek nog steeds een optie.

De Duitse hypotheek is voor ons nieuw, en dus ingewikkeld. Een Nederlandse hypotheek lijkt op het eerste oog gemakkelijker en begrijpelijker. Helaas heeft de woekerpolisaffaire aangetoond dat je óók in Nederland niet zo maar uit kunt gaan van Nederlandse betrouwbaarheid. Een slimme consument laat zich onafhankelijk informeren en zet pas een handtekening als hij weet van de hoed en de rand.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie