Nieuws

Spaarder wil geld bij de hand hebben

Spaarrente hoger bij vastzetten spaargeld?

woensdag 19 juni 2013
Spaarder wil geld bij de hand hebben

Van al het spaargeld in Nederland staat 14 procent op een deposito, een spaarrekening waar het geld vaststaat. Waarom zou je jouw spaargeld voor een bepaalde tijd vastzetten zodat je er niet bij kunt zonder een boeterente te betalen? Het antwoord: vanwege de hoge rente. In de huidige spaarmarkt is dit helaas niet altijd een steekhoudend argument. De rente op zogenoemde deposito's is in de afgelopen tijd hard gedaald. Nog harder dan die op reguliere spaarrekeningen. Steeds meer spaarders laten daarom deposito's links liggen en kiezen voor het altijd opneembare spaartegoed. 

Wanneer je spaargeld voor een jaar stalt bij LeasePlan Bank, staat daar 2,15 procent aan rente tegenover. Hiermee is de bank voor deze termijn de meest gulle aanbieder. Op een reguliere spaarrekening, waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel je spaart en opneemt, is de hoogst haalbare rente momenteel 1,95 procent. Het verschil is klein en nauwelijks de moeite van het vastzetten waard.

Pas bij vijf jaar 2,8 procent
Normaal gesproken ontvang je meer rente naarmate je jouw spaargeld langer vastzet. Ook nu is dit het geval. Het wordt echter pas interessant bij een deposito met een looptijd langer dan drie jaar. Zo bedraagt de rente bij een driejarige termijn 2,4 procent, bij vier jaar 2,6 procent en 2,8 procent wanneer je geld vijf jaar onderbrengt bij de bank. Het voor meerdere jaren afstaan van spaargeld is op dit moment niet verstandig. De spaarrente staat op een erg laag niveau en banken zijn slechts beperkt geïnteresseerd in jouw spaargeld. De reden is dat ze ook elders voldoende geld aan kunnen trekken om aan de vraag te voldoen. Bijvoorbeeld door te lenen van de Europese Centrale bank.

Minder vastgezet
Eind april 2013 was het totale spaartegoed op deposito's 46,8 miljard euro, een daling van maar liefst 7,3 miljard euro ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Banken als ABN Amro en ING melden een afgenomen interesse in de spaarvorm. Niet alleen de lage rentevergoeding is een reden om geld voorhanden te houden. Ook onzekerheid over de eigen financiele toekomst speelt een rol. Zeker met 6 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen op stapel is het een veilig gevoel een bedrag achter de hand te hebben.

Hoogste actuele rente
De hoogste spaarrente (1,95 procent) bij een vrij opneembare rekening komt momenteel van Argenta, die de eerste plaats deelt met Nationale Nederlanden. Leaseplan Bank staat met 1,93 procent tweede. Vervolgens volgt een rij banken die 1,9 procent verstrekken, te weten Westland Utrecht, SNS Bank, MoneyYou, NIBC en Anadolubank. Van al deze banken valt alleen Argenta niet onder het Nederland depositogarantiestelsel. Mocht de bank failliet gaan, moet je als spaarder bij de Belgische autoriteiten je geld terugvragen. De voorwaarden zijn wel hetzelfde, spaartegoed is tot € 100.000 per spaarder per bank gegarandeerd.

Sparen levert op dit moment weinig op. Geld vastzetten op een deposito maakt nauwelijks verschil. Het is dan ook het best om als spaarder nu genoegen te nemen met de lage rente en betere tijden af te wachten. Een schrale troost maar toch, veel erger kan het in ieder geval niet worden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie