Nieuws

SNS ligt overheid zwaar op de maag

Bedrijf gered, maar wat nu?

donderdag 6 juni 2013
SNS ligt overheid zwaar op de maag

Het door de overheid overgenomen SNS Reaal maakte in 2012 een verlies van 972 miljoen euro. De onderneming lijdt vooral verlies op investeringen in vastgoed. Duidelijk is dat de overheid nog lang niet af is van het bankconcern dat ze eerder van de ondergang redde. Sterker nog, de overheid heeft het nu aan de stok met voormalig aandeelhouders in SNS. Ook vanuit de Europese Commissie valt nog de nodige kritiek te verwachten. Overheden kunnen niet zo maar banken steunen of zelfs geheel opkopen. Als er sancties volgen vanuit de EU is de vraag of er nog meer belastinggeld verloren gaat aan de reeds 'geredde' bank. 

Na ING en Fortis / ABN Amro was SNS de meest recente grote Nederlandse bankverzekeraar die de steun van de overheid nodig had. In plaats van te helpen met een noodlening, zoals bij ING, zag de overheid geen andere mogelijkheid dan de bank te nationaliseren. De overheid is dan ook de enige eigenaar van SNS Reaal, waar onder andere SNS bank, Regiobank en ook pechhulpverlener Route Mobiel  onder vallen. 

Eerdere investeerder s op de barricade
SNS is een merkwaardig bedrijf. Aan de ene kant heb je de vastgoedtak waar problemen bijna voor een faillissement van het hele bedrijf zorgden. Aan de andere kant heb je de bank en verzekeraar die veel minder slecht draaien. Als daar geen sprake was van eenmalige kosten, had deze tak van SNS zelfs winst gemaakt in het afgelopen jaar. Hier richt zich de kritiek van voormalig investeerders in de bank op. De overheid heeft het bedrijf opgeëist, de waarde van investeerders daalde hierdoor naar nul. Niet reëel, zo stellen zij met de relatief gezonde bank als voorbeeld.  Het zal een moeizame strijd voor ze worden, de rechtbank verklaarde eerder dat de overheid het recht had om de bank op een dergelijke manier te redden.

Strenge regels voor staatssteun
De Europese Commissie hanteert strikte regels voor overheden die banken uit de brand helpen. Iedere bank loopt namelijk risico en baseert daar zijn beleid op. Wanneer overheden geld lenen aan noodlijdende banken, verschuift het risico naar de overheid.  Concurrerende banken (in andere landen) moeten het op eigen kracht redden en kunnen niet, of tegen andere voorwaarden, terugvallen op de overheid. De EU wil een zogenaamd gelijk speelveld voor banken. Met andere woorden, staatssteun is alleen toegestaan onder bepaalde omstandigheden en voor een beperkte termijn.

SNS in de verkoop?
De kans is groot dat de overheid door de EU wordt gedwongen om onderdelen van SNS in de verkoop te doen. Dit om te voorkomen dat de staatsbank te veel invloed heeft in bankenland. Een nieuwe uitdaging voor de overheid. Tot nu toe durft niemand zich te branden aan de slechte onderdelen van het bedrijf. En de delen van SNS die wel potentie hebben, leveren op dit moment zeker niet de hoofdprijs op.  Mogelijke kopers zijn andere banken en verzekeraars. Die hebben op dit moment meer oog voor het beperken van risico's en minder voor het overnemen van concurrenten. Bovendien is het nooit goed voor je onderhandelingspositie als je tot verkopen wordt gedwongen.

Het vertrouwen in SNS is weer terug. Dit is ook te zien door bijvoorbeeld een toename van spaargeld dat bij de bank is ondergebracht. Het forse verlies van vorig jaar is een domper voor de overheid. Dat is echter wellicht nog niet het grootste probleem. De vraag is of de staat genoeg tijd krijgt om ook te profiteren als de financiële markten verder aantrekken. Klanten zitten intussen goed bij de bank met hun spaargeld. Aan geld ontbreekt het de bank namelijk niet, al komt dat regelrecht uit de staatskas.   

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie