Nieuws

Schadezonderdader.nl. Handig!

Flinke deuk! Wie betaalt?

dinsdag 11 juni 2013
Schadezonderdader.nl. Handig!

Vroeg of laat overkomt het iedere autobezitter: je loopt nietsvermoedend richting je geparkeerde auto, maar van een afstandje zie je het al. Linksachter is het mis. Een behoorlijke deuk in de bumper en flinke lakschade over twee panelen. Geen briefje achter de ruitenwisser. Dader onbekend. De rekening: € 1.650. Wie gaat dat betalen? Schadezonderdader.nl geeft je handig inzicht. 

Wie die rekening betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren. In de meeste gevallen kun je schade claimen bij je eigen autoverzekering (all-riskverzekering) of bij de verzekeraar van de veroorzaker. Maar de dader is natuurlijk niet altijd bekend. Of de dader is wél bekend, maar níet verzekerd. In dat geval kom je mogelijk in aanmerking voor het Waarborgfonds Motorverkeer.

Wel schade, geen verzekeraar
Het Waarborgfonds is dus bedoeld voor schade waarmee je niet terecht kunt bij een verzekeraar. Daarnaast moeten er getuigen zijn, die gezien hebben dat de schade aan jouw auto veroorzaakt werd door een ongeluk met een ander motorrijtuig.

De stichting wordt gefinancierd vanuit de autoverzekeringen: een deel van alle WA-premies voor motorrijtuigen gaat naar het Waarborgfonds. Daarom wordt ook alleen schade vergoed die veroorzaakt werd door motorrijtuigen. Heb je schade door bijvoorbeeld een (onbekende) fietser of een (huis-)dier, dan kom je niet voor vergoeding in aanmerking. Ook vandalisme of (poging tot) diefstal zijn uitgesloten.

Hoe werkt het?
Wil je schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, dan dien je aan de volgende eisen te voldoen:

  • De schade is veroorzaakt door een motorvoertuig
  • Je hebt geen casco (allrisk)- of rechtsbijstandverzekering
  • De veroorzaker is onbekend of onverzekerd
  • Er zijn getuigen
  • Je hebt aangifte gedaan bij de politie

Vijf keer ja? Dan kun je de schade claimen bij het waarborgfonds. Je kunt ook de test doen op www.schadezonderdader.nl. Middels een korte vragenlijst zie je of jouw schade al dan niet in aanmerking komt voor vergoeding. Er geldt een wettelijk eigen risico van € 250, dus als de schade lager is dan dit bedrag heeft het geen zin om er melding van te maken.

Een instantie waar je terecht kunt als je verzekeraar geen optie is, dat is automatisch fraudegevoelig. Na een gemist paaltje 'even een getuige regelen' is natuurlijk niet de bedoeling. Wie dat toch doet pleegt fraude en is strafbaar. Helaas komt het nog al te vaak voor dat het Waarborgfonds schadeclaims ontvangt van schade veroorzaakt door eigen toedoen. Dat blijkt wel uit de jaarcijfers van de stichting: vorig jaar werd er - voor zover bekend - voor 2,8 miljoen euro aan valse claims ingediend.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie