Nieuws

Iedereen positief over woningverkopen. Terecht?

Daling gedwongen verkopen

maandag 17 juni 2013
Iedereen positief over woningverkopen. Terecht?

De woningverkopen in mei vallen opnieuw tegen. Het Kadaster registreerde in mei 8.333 huizen die van eigenaar verwisselden. Een daling van 18 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2012. En dat ondanks de optimistische berichten vanuit de makelaarsbranche en het bankengilde. Hoewel, ABN Amro en de Rabobank deden hun positieve voorspellingen respectievelijk half mei en begin juni. De cijfers van het Kadaster gaan over hypotheken die bij hen passeerden in mei, dus van huizen die gemiddeld drie maanden daarvoor verkocht werden mij de makelaar.

De positieve berichten waren er niet voor niets. De omstandigheden om te kopen zijn nog steeds uitmuntend. Veel aanbod, lage prijzen, nóg lagere hypotheekrentes en niet te vergeten: goed weer. Makelaars weten dat de temperatuur en het seizoen belangrijke koopfactoren zijn om rekening mee te houden. Nu beginnen met zoeken en kopen betekent buiten kunnen klussen in het najaar. Maar hoe lang nog? De zon blijft nog wel even, maar het is afwachten of de lage woningprijs meer kopers over de streep trekt.

Verwacht goed nieuws
Het Kadaster weet ook te melden dat er wel een flinke stijging van 27,1 procent is ten opzichte van de cijfers van vorige maand. In april werden er 6.554 verkopen gemeld. Die stijging was echter verwacht, wat je ziet is de jaarlijks terugkerende seizoensbonus. Wel opvallend is de daling van het aantal executieverkopen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal huizen dat per veiling verkocht moest worden vanwege een betalingsachterstand is bijna gehalveerd. Van 269 vorig jaar naar 156 nu.

Vinger aan de pols
De renteverlagingen die hypotheekverstrekkers doorvoerden buitelden over elkaar heen de laatste maanden. Sinds december is de gemiddelde hypotheekrente met ruim een half procent gedaald. Dat lijkt niet veel, maar omgerekend in maandlasten is het substantieel. Toch lijkt aan deze dalende trend een eind te komen.

Het verhaal is bekend. De omstandigheden zijn zeer goed tot uitstekend. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de gemiddelde woningprijs weer is aanbeland op het niveau van onze buurlanden. Een substantiële daling van de verkoopprijzen ligt niet voor de hand. Zelfs de rasoptimisten van makelaarsvereniging NVM staan niet meer alleen in hun positivisme. De Rabobank en ABN AMRO doen ook mee. Volgens de woningmarktindicator van de Vereniging Eigen Huis ziet ook de consument het steeds meer zitten! Wegwijs sluit zich daar bij aan: over drie maanden zien de cijfers van het Kadaster er een stuk beter uit.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie