Nieuws

Hypotheekrente gaat stijgen

Optimaal koopmoment lijkt nú!

woensdag 26 juni 2013
Hypotheekrente gaat stijgen

Het keerpunt van de woningmarkt lijkt bereikt. Nadat afgelopen halfjaar de 10 jaar vaste rente daalde tot 3,95%, regent het afgelopen twee weken renteverhogingen. Het is een kwestie van dagen of hooguit een paar weken voordat ook de laagste rente de lucht in gaat. Met de nu nog lage hypotheekrente, de nog altijd lage woningprijzen en het gestegen vertrouwen bij starters op de woningmarkt, lijkt nú het 'ideale koopmoment'.

Een korte rekensom: voor een hypotheek met een tien jaar vaste termijn is de laagste rente nu 3,95%. Begin 2012, nog geen anderhalf jaar geleden, lag dat op 4,60%. Het is goed mogelijk dat we dit rentepercentage, of zelfs hoger, over een halfjaar wederom betalen. Het verschil tussen 3,95% en 4,60% komt neer op hogere woonlasten van bruto € 1.567 per jaar, en over tien jaar zelfs meer dan € 15.000.

Waarom stijgt de rente?
Eerder gaven we al signalen over het einde van de daling van de hypotheekrente. Samengevat: de staatsrente is de 'boosdoener'. Hierop is de hypotheekrente gebaseerd. Onze staatsrente steeg het afgelopen half jaar met ruim 0,5%. Ook in Duitsland was dat het geval. Aanjagers zijn niet alleen de verbeterde omstandigheden in landen als Spanje en Italië. Ook vanuit Europa en de Verenigde Staten wordt de rente opgedreven. Toezichthouders als de Amerikaanse centrale bank (FED) en de Europese Centrale Bank (ECB) kondigden recent aan hun financiële steun langzaam terug te schroeven. Logischerwijs stijgt daardoor de rente op staatsleningen en, iets later, ook de rente op hypotheken.

Wat gebeurt er nu?
Inmiddels is duidelijk dat de rentestijgingen snel worden doorgevoerd: Aegon, met nu nog de laagste rente bij 15 en 30 jaar vast, verhoogt volgende week alle rentetarieven met 0,30%. Nationale Nederlanden verhoogt de tarieven vanaf vijf jaar vast met 0,20%. Bij ING en Woonfonds stijgen volgende week alle tarieven met respectievelijk 0,15% en 0,20%. En ook Conservatrix verhoogt de rentes: 15 jaar vast met 0,20%, 20 jaar vast met 0,25% en 30 jaar vast met 0,15%.

Alle tarieven omhoog
Aegon, Nationale Nederlanden en ING zijn grote namen. Over het algemeen zijn dat niet de goedkoopste aanbieders. Het is nu wachten op de huidige voordeligste aanbieders die het voorbeeld van de grote partijen volgen. Conservatrix is er daar al één van. De huidige verhogingen veroorzaken een sneeuwbaleffect: als de concurrent verhoogt, is er weinig reden om de eigen prijzen laag te houden.

Aegon is in dit geval overigens een uitzondering, want tót de verhoging van volgende week biedt zij het goedkoopste tarief voor een rentevaste termijn van 15 of 30 jaar. Het feit dat deze laagste rente bij Aegon behoorlijk stijgt, geeft aan dat de bodem van de hypotheekrente opveert.
 
Keerpunt op woningmarkt
We schreven eerder al uitgebreid over  het optimale moment om een woning te kopen, en de  maandlasten van nu vergeleken met vóór de crisis. Neem je ook het gestegen vertrouwen in de woningmarkt in overweging, dan lijkt er maar één conclusie mogelijk: het langverwachte keerpunt is bereikt en het optimale koopmoment is aangebroken. De huidige combinatie van lage woningprijzen én lage hypotheekrente zorgt voor goed betaalbare woonlasten. Natuurlijk kan niet met volledige zekerheid gezegd worden dat de woonlasten de komende maanden flink zullen stijgen. De kans is echter wel groot.

Veel kopers hebben de afgelopen jaren gewacht op het ideale koopmoment. De woningprijzen daalden. De hypotheekrente ook. De Wegwijs-redactie kreeg de laatste maanden veel vragen over dat felbegeerde 'optimale koopmoment'. Dat moment lijkt nu te zijn aangebroken. Is het oversluiten van je hypotheek aan de orde, ook dan is dit een goed moment niet te lang te wachten. De laagste hypotheekrente per rentevaste termijn van dit moment vind je in ons hypotheekrente-overzicht.

Weten wat een mogelijke stijging van de hypotheekrente in jouw geval zou betekenen? Of meer informatie over een hypotheek met lage rente én goede voorwaarden? Vraag meer informatie op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie